Danileţ, în dialog cu clujenii #rezist: “E o întoarcere la sistemul din 2004, când eu primeam ordine cum să dau soluţii”

Danileţ, în dialog cu clujenii #rezist: “E o întoarcere la sistemul din 2004, când eu primeam ordine cum să dau soluţii”

Judecătorul Cristi Danileţ a stat de vorbă cu oamenii veniţi, vineri dimineaţa, în faţa Curţii de Apel Cluj, pentru a-i susţine pe magistraţii care au protestat împotriva modificărilor aduse Legilor Justiţiei. La Curtea de Apel era aşteptat ministrul Justiţiei, Tudore Toader, însă acesta nu a venit. 

Cristi Danileţ a spus că magistraţii corupţi nu au ce căuta în Justiţie, iar referitor la pensiile speciale pe care aceştia le primesc, judecătorul a afirmat că, în 2012, a fost unul din iniţiatorii unui proiect de lege prin care a solicitat eliminarea acestor pensii pentru judecătorii şi procurorii corupţi, "dar că ceea ce se întâmplă acum în Justiţia română este o întoarcere la sistemul din 2004, momentul în care eu, ca judecător, primeam ordine cum să dau soluţii."  Danileţ îşi aminteşte: "Veneau colegi sau veneau de la partid şi eram ameninţat că partidul cutare nu iartă. Aşa s-a întâmplat până în 2004, e sistemul pe care nu mai vreau să-l trăiesc". 

Danileţ a amintit faptul că, în 2004-2005, s-a făcut o reformă în Justiţie, despre care spune că “nu trebuie aruncată la coş”.

“Prin măsurile care se iau, începând cu OUG 2013 din 2017, şi până în prezent, se distruge sistemul judiciar, iar justiţia penală devine ineficientă. Am ajuns, ca judecător, să dau drumul infractorilor pe stradă pentru că nu am ce să le fac, am ajuns să se spună că nu avem hotel de lux în loc de penitenciare. Nu este drept. Dacă eu, ca judecător, consider că o persoană trebuie să stea 10 ani în închisoare, nu poate să vină Guvernul sau Parlamentul să spună că 5 ani sunt suficienţi”, a spus judecătorul.

Judecătorii din Cluj suspendă activitatea în urma ordonanţei care modifică Legile Justiţiei

La finalul protestului, judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiţiei. Cauzele se vor amâna, cu excepţia celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecţie, suspendarea actelor administrative, ordonanţe preşedinţiale). Mai multe detalii AICI! 

Judecătorii arată că susţin contestarea în justiţie a modului de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare şi a conducerii SIIJ şi solicită preşedintelui CSM şi preşedintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituţională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 „pe motiv că se încalcă principiul constituţional al controlului ierarhic şi îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să îşi exercite obligaţiile”.

Totodată, judecătorii cer Parlamentulului să dezbată în procedură de urgenţă adoptarea cu modificări sau respingerea OUG nr. 7/2019, ocazie cu care să abroge dispoziţiile legale cuprinse la art 881-889 cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi să modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restricţiona dreptul Guvernului de a legifera prin OUG în domeniul legilor justiţiei şi legislaţiei penale.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, era aşteptat la Ședința Adunării Generale a judecătorilor Curții de Apel Cluj, în cadrul căreia este dezbătut raportul de activitate al instanței pe anul 2018. 

Comenteaza