Fostul comandant al Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, condamnat pentru abuz în serviciu. Care sunt acuzațiile

Fostul comandant al Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, condamnat pentru abuz în serviciu. Care sunt acuzațiile
Americanii şi-au trimis la Cluj cele mai tari avioane de luptă | Foto: facebook.com/ForteleAerieneRomane

Tribunalul București l-a condamnat pe comandorul în rezervă Marius-Mihai Oatu, fostul comandant al Bazei 71 Aeriană în perioada 2014-2021, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru abuz în serviciu. Acesta a fost găsit vinovat de obținerea de foloase necuvenite prin utilizarea în mod ilegal a prerogativelor sale de comandant.

În același dosar, locotenent colonelul în rezervă Marius-Ioan Buiu, fostul medic-șef al Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, a fost achitat de acuzațiile de complicitate la abuz în serviciu, conform G4media.ro.

Oatu este acuzat că, timp de peste trei ani, a efectuat 147 de misiuni de zbor pe aeronave MIG-21 LanceR și IAR-330 fără a avea o licență medicală validă. Procurorii militari susțin că, în calitatea sa de pilot militar, Oatu și-a folosit funcția pentru a-și aproba singur misiunile de zbor, fiind conștient de lipsa licenței medicale.

În cadrul investigațiilor, s-a constatat că Oatu a emis mai multe ordine zilnice prin care și-a permis participarea la zboruri, deși știa că nu deținea o licență medicală validă.

"În baza articolului 396 alineatele 1 și 2 din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpatul comandor (r.) Oatu Marius Mihai, fost membru al Unității Militare 01969 Câmpia Turzii, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, în care funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj necuvenit, în formă continuată (147 de acte materiale, corespunzătoare celor 147 de misiuni de zbor efectuate ca pilot militar de aeronave în perioada 01.11.2013 – 06.03.2017, fără o licență medicală validă), conform articolului 132 din Legea 78/2000, raportat la articolul 297 alineatul 1 din Codul penal, cu aplicarea articolului 35 alineatul 1 și articolului 5 alineatul 1 din Codul penal.

Conform articolului 132 din Legea nr.78/2000, raportat la articolul 297 alineatul 1 din Codul penal, și articolelor 67 alineatul 2 și 66 alineatele 2 și 3 din Codul penal, raportat la articolul 66 alineatul 1 litera a) și b) din Codul penal, stabilește inculpatului pedeapsa complementară de interzicere a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat, pe o perioadă de 3 ani", potrivit procurorilor de la Parchet de pe lângă Tribunalul Militar București.

Pe parcursul procesului penal, Oatu a ales să nu dea nicio declarație, invocând dreptul la tăcere.

În apărarea sa, Buiu a susținut că a descoperit neregulile în 2016 și că nu a fost informat de autoritățile aeronautice sau structurile medicale despre lipsa documentelor necesare pentru ca Oatu să piloteze. El a afirmat că responsabilitatea verificării licențelor medicale revine Statului Major al Forțelor Aeriene, nu medicului-șef al bazei aeriene.

Procurorii au mai susținut că Oatu a primit în mod necuvenit suma de 109.113 lei pentru misiunile de zbor efectuate fără licență validă. Din această sumă, Oatu a returnat deja 21.940 lei, iar Tribunalul Militar București a decis că nu mai este necesar să restituie diferența de 94.916 lei, considerând că suma primită nu reprezintă o plată nedatorată, având în vedere că activitatea de zbor a fost efectuată.

Decizia instanței subliniază că restituirea sumelor de către salariat are loc doar în cazuri clar reglementate de lege, iar în acest context, suma plătită pentru activitatea de zbor nu poate fi supusă restituirii.

Comenteaza