Un îndulcitor comun intră în atenția cercetătorilor din cauza posibilelor efecte asupra ficatului

Un îndulcitor comun intră în atenția cercetătorilor din cauza posibilelor efecte asupra ficatului

Cercetări recente ridică semne de întrebare asupra siguranței sorbitolului, un înlocuitor de zahăr folosit pe scară largă în alimente „fără zahăr” și în mod natural în fructe.

Studiul, publicat în Science Signaling și realizat de laboratorul condus de Gary Patti la Universitatea Washington, arată că sorbitolul poate fi transformat în fructoză în organism, ceea ce poate suprasolicita ficatul și crește riscurile metabolice.

Patti explică că sorbitolul este „la un singur pas” de fructoză și poate declanșa răspunsuri biologice similare, implicate în disfuncții hepatice. Cercetătorii au demonstrat pe pești-zebră că sorbitolul produs în intestin poate ajunge în ficat și fi transformat în fructoză, în funcție de compoziția bacteriilor intestinale. Anumite bacterii, precum tulpinile de Aeromonas, degradează sorbitolul în produse inofensive, dar în lipsa lor, sorbitolul devine problematic, scrie Mediafax.

Deși și persoanele sănătoase pot produce sorbitol după masă, consumul ridicat de alimente bogate în sorbitol sau alți polioli (xilitol, manitol, eritritol, maltitol) poate suprasolicita bacteriile intestinale și ficatul. Odată transformat în fructoză, sorbitolul poate contribui la dezvoltarea bolii hepatice steatozice, afecțiune care afectează aproximativ 30% dintre adulți la nivel global.

Cercetătorii avertizează că etichetele „fără zahăr” nu garantează inofensivitatea produselor, iar poliolii precum sorbitolul nu sunt neapărat siguri pentru consum ridicat, deoarece se pot acumula în țesuturi și afecta sănătatea ficatului.

Comenteaza