Nicolicea: Suspendarea activităţii unităţilor de Parchet reprezintă infracţiune

Nicolicea: Suspendarea activităţii unităţilor de Parchet reprezintă infracţiune

Social-democratul Eugen Nicolicea, social-democratul Eugen Nicolicea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a spus, marţi, că suspendarea activităţii unităţilor de Parchet reprezintă infracţiune, potrivit legii.

"Referitor la recentele suspendări de activitate ale unităţilor de Parchet sunt câteva aspecte pe care nu le vede sau nu le spune nimeni. Am mai spus-o şi o repet, dubla măsură dăunează profund societăţii! A spune că legea este egală pentru toţi, însă a cere tratament diferenţiat este un exemplu tipic de standard dublu. Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce priveşte prevederile potrivit cărora suspendarea activităţii unităţilor de Parchet reprezintă infracţiune şi se pedepseşte ca atare, astfel: potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, 'prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate'. Având în vedere că suspendarea temporară a activităţii înseamnă încetarea acesteia pe o perioadă de timp limitată, suspendarea colectivă şi voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiţia grevei; articolul 202 specifică foarte clar că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevă; la articolul 218 se precizează că declararea grevei cu încălcarea articolului 202 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă", a explicat Nicolicea, într-un comunicat de presă.

El a adăugat că, aşa cum statuează şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, orice persoană are dreptul la libertate de exprimare, acest drept incluzând libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei, însă în cazul sistării activităţii "nu se poate vorbi despre comunicarea unor informaţii sau idei, ci pur şi simplu de refuzul de a mai presta o activitate".

"Nu ştiu ce este mai grav, necunoaşterea legii de către cei care ar trebui să o cunoască şi să o aplice sau încălcarea cu bună ştiinţă a acesteia de către cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii", a completat Eugen Nicolicea.

Comenteaza