Percheziţii DIICOT: Minore, racolate prin metoda "loverboy" pentru exploatare sexuală

Percheziţii DIICOT: Minore, racolate prin metoda "loverboy" pentru exploatare sexuală
| Foto: zeit.de/news

Procurorii DIICOT au efectuat 23 de percheziţii în judeţele Ilfov, Călăraşi şi Caraş-Severin în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări care exploata sexual tinere pe teritoriul Scoţiei prin metoda "loverboy".

Simultan, în Marea Britanie au fost efectuate 9 percheziţii pentru prinderea unor membri ai acestei grupări.

Conform DIICOT, începând cu anul 2009, în Bucureşti şi Ilfov s-a constituit un grup infracţional organizat format din 28 de persoane, care a desfăşurat activităţi de racolare a unor tinere minore, provenite din medii defavorizate, familii cu venituri mici sau dezorganizate, care, atrase de stilul de viaţă opulent al membrilor grupării şi de promisiunile făcute de aceştia, au ajuns să fie exploatate pe teritoriul României, pentru ca după împlinirea vârstei de 18 ani, să fie exploatate sexual în ţări precum Irlanda, Marea Britanie, Scoţia şi Germania, anunţă Agerpres.

Au existat şi situaţii în care victimele au fost transferate în ţări din Uniunea Europeană încă de când erau minore, caz în care acestora le-au fost întocmite documente de identitate false.

Părţile vătămate erau exploatate cu promisiunea falsă că sumele de bani obţinute din practicarea prostituţiei vor fi investite în bunuri mobile şi imobile, pe care le vor deţine împreună cu partenerii lor de viaţă.

Membrii grupării racolau permanent şi alte tinere, pe care le exploatau în aceleaşi condiţii, extinzându-se pe teritoriul Marii Britanii sau al altor ţări, sub atenta supraveghere a liderilor. Pentru a ascunde activitatea infracţională, membrii grupării evitau să achiziţioneze bunuri în nume propriu, astfel că, de cele mai multe ori, acestea erau înregistrate pe numele rudelor sau apropiaţilor.

Gruparea infracţională era bine organizată, pe baza principiului subordonării ierarhice, liderul fiind cel care monitoriza toate activităţile şi percepea fiecărui membru o taxă de protecţie.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor, au fost ridicate sume de bani, 4 autoturisme de lux, documente, înscrisuri şi telefoane mobile.

Pentru o abordare integrată a acestei investigaţii transfrontaliere şi pentru eficientizarea schimbului de material probator privind persoanele bănuite, autorităţile de aplicare a legii din România şi Marea Britanie au semnat în luna februarie 2019 un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă - JIT (Joint Investigation Team).

Documentarea activităţii infracţionale, precum şi cooperarea judiciară internaţională au fost efectuate cu sprijinul Eurojust, Police Scotland - National Human Trafficking Unit, Europol şi al Biroului Ataşatului de Afaceri Interne al MAI din cadrul Ambasadei României la Londra.

La sediul DIICOT - Structura Centrală au fost aduse 14 persoane în vederea audierii, iar alte 3 persoane bănuite de apartenenţă la grupare şi 7 complici cu activitate infracţională în Marea Britanie au fost reţinuţi de autorităţile britanice.

Comenteaza