Sã construim locuinţe, dar nu oriunde

Sã construim locuinţe, dar nu oriunde
Evident cã asigurarea unui fond locativ în întâmpinarea solicitãrilor persoanelor sau familiilor cu venituri mici este o prioritate pentru orice primãrie, iar în diverse ţãri europene, acest fond, denumit “locuinţe sociale”, trebuie sã reprezinte între 20 – 25% din totalul ariei locuibile a oraşului.

O astfel de sarcinã are trei faze de parcurs: funciarã (gãsirea terenului), financiarã (asigurarea fondurilor pentru echiparea terenului, amenajarea si realizarea constructiilor) si de gestiune (unde costurile de întretinere pe parcurs depind de locatia aleasã/ inclusiv atractivitatea sa, calitatea spatiului construit, potentialul locatarilor si altele).

 

In articolul de fatã, m-am oprit la alegerea amplasamentului si pe aceastã temã mi-am permis un dialog cu arhitectul Emanoil Tudose, ce are la activ 40 de ani de experientã în urbanizarea municipiului Cluj-Napoca. Discutia a pornit de la o informatie recentã din ZIUA de CLUJ, precum cã Armata a demarat actiunea de a proiecta locuinte pentru militari peste amplasamentul pistei de Cartodrom, în zona ce ar trebui sã rãmânã “Parcul Tineretului” (a cãrui proiectare a început în 1968, iar executia în 1970) situat în vecinãtatea cartierelor Gheorgheni – Mãrãsti.

 

 

Vasile Mitrea : Credeti cã o asemenea initiativã meritã sã fie dezbãtutã?

Emanoil Tudose: Evident. în primul rând, pentru cã ar fi cazul sã atragem atentia asupra unor conditii ce trebuie îndeplinite de o documentatie de urbanism, atunci când concepem o zonã rezidentialã. în cele mai multe situatii din ultimii 10-15 ani, s-a uitat cã în cazul locuirii, calitatea acesteia depinde de acoperirea mai multor deziderate, de la asigurarea accesibilitãtii, parcãrii, mediului adecvat pânã la asigurarea dotãrilor de utilitate zilnicã si a spatiului de relaxare.

 

Pare curios, dar foarte multi din cei care si-au cumpãrat o locuintã nu si-au pus o serie de întrebãri, nu au consultat un specialist. Revenind la întrebare, cred cã amplasamentul ales de Armatã, chiar dacã este în administrarea acesteia, avea nevoie de acceptul Consiliului Local.

 

 

Mai precis ?!

Pentru cã se afecteazã din nou - dupã amplasarea acolo a bazei RATUC, a cimitirului militar si a mallului – un spatiu verde gata amenajat, cu plantatii, el fãcând parte din cele trei unitãti cu profil de agrement din vitregita jumãtate de est a municipiului. în plus, se uitã situatia deficitarã a orasului în acest domeniu.

 

 

Si totusi, necesitatea amplificãrii fondului locuibil rãmâne la ordinea zilei. Nu era nevoie de un studiu de amplasamente posibile?

Desigur. Dar s-a uitat cã Primãria are un parteneriat pe aceastã temã cu investitoii din cartierele Tineretului si Lomb. Sunt acolo, cred, 500 de hectare si pânã nu se ocupã cu locuinte aproape 90% din aceastã suprafatã, n-ar mai trebui sã se consume alte amplasamente. Mai mult, apare ca de strictã necesitate o hotãrâre a Consiliului Local, care sã nu mai permitã realizarea de locuinte acolo unde nu este asiguratã viabilizarea terenului sau unde nu existã certitudinea financiarã cã vor începe lucrãri fãrã sã se asigure echiparea tehnico-edilitarã. Si ar mai fi de spus despre extinderea intravilanului...

 

Da, dar cu urmãtoarea ocazie... Acum retinem cã o nouã desfiintare de spatii verzi amenajate n-ar mai trebui sã primeascã avizul Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului si Urbanism, din cadrul Primãriei.

Comenteaza