Un fost șef al SRI este audiat la DNA. Ce acuzații i se aduc

Un fost șef al SRI este audiat la DNA. Ce acuzații i se aduc

Florian Coldea, fost șef al SRI, s-a prezentat, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Surse judiciare au precizat că fostul șef al Serviciului Român de Informații ar fi audiat într-un dosar deschis în urma unei plângeri depuse de un om de afaceri, conform Agerpres.

La DNA a ajuns şi fostul general SRI Dumitru Dumbravă pentru a fi audiat în acelaşi dosar.

Fostul șef al SRI, Florian Coldea și fostul general SRI Dumitru Dumbravă sunt audiați într-un dosar în care sunt suspectați de mită și trafic de influență.

Este vorba de scandalul în care omul de afaceri Cătălin Hideg susține că aceștia au încercat să-l șantajeze și să-l facă să-și vândă afacerea din domeniul sanitar unor francezi.

Omul de afaceri Cătălin Hideg şi firma acestuia, Sanimed Internaţional, au fost trimişi în judecată de către Parchetul European, în octombrie 2022, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro. scrie News.ro.

”Pentru a câştiga o licitaţie pentru RECUMED, un proiect finanţat de Uniunea Europeană pentru crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice, omul de afaceri a prezentat mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea se refereau la procedura de atribuire a contractului de furnizare de echipamente medicale şi la lucrările de construcţie necesare pentru realizarea proiectului. Ulterior, acesta a reuşit să primească, între 2018 şi 2020, subvenţii nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro”, anunţa atunci EPPO.

În acest dosar, Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în februarie anul acesta. Faptele pentru care a fost condamnat sunt: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecinţe deosebit de grave şi pentru infracîiunea de spălare a banilor.

Comenteaza