Primul sat ecologic din România se construiește în Apuseni

Primul sat ecologic din România se construiește în Apuseni
Asociația Apusenii Verzi construiește primul primul sat ecologic complet certificat din România: comasat pe 12 ha, acesta combină modelul tradițional al micii comunități cu cele mai recente inovații în designul de mediu și tehnologia ecologică.

În perioada 9-13 iunie, Asociația Apusenii Verzi desfășoară o serie de workshop-uri pentru persoanele interesate să își ridice o locuință ecologică. În cele cinci zile se va preda, teoretic și practic, tehnica construcțiilor naturale, în satul ecologic Apusenii Verzi din Nădăștia (județul Alba). Specific, se va învață tehnica de construire cu saci umpluți cu pământ și tencuirea cu lut. Pe parcursul celor cinci zile workshop-urile vor fi susținute de către trainerul Nemeth Janos, specialist în construcțiile și renovărilor cu materiale naturale, director la Natural Home4u. Ca invitat special va veni Dragoș Călean, proprietarul unei case din baloți de paie în Turda, care va va vorbi despre experiența lui și despre casele din baloți de paie.
 
“Multe produse potențial toxice sunt folosite în construcția clădirilor moderne, iar noi ne petrecem 20 de ore pe zi într-o casă, birou sau un atelier și respirăm un aer care de cele mai multe ori e mai poluat decât cel al marilor orașe. De asemenea, impactul asupra mediului înconjurător a unor metode de construcție poate fi negativ, de exemplu, în timpul fabricării materialelor sau în momentul demolării. Reciclarea a milioane de tone de beton, oțel și de materii plastice rezultate în fiecare an din demolări este imposibilă, dar există materiale care nu dăunează sănătății și care sunt reciclabile”, susțin organizatorii.
 
“De ce să alegi construcțiile naturale? În trecut, constructorii nu aveau de ce să-și pună această întrebare. Se foloseau aproape în exclusivitate materiale naturale: chirpici sau cărămidă din lut, mortar din var, termoizolație din paie și învelitori din lemn sau stuf. Acum există posibilitatea și la noi în România de a folosi diverse materiale naturale care pot fi o alternativă la materialele sintetice. În loc de polistirol se poate izola cu cânepă cu eficiență mult mai bună, în loc de vopsea lavabilă se poate folosi vopsea pe bază de var, există mortar de argilă, glet de lut sau de var”, afirmă Nemeth. Materialele ecologice nu fac rău sănătății, nu perturbă mediul electromagnetic, iar bilanțul-extracție/transformare/reciclare se face cu consum mic de energie.
 
Asociația Apusenii Verzi construiește din 2009 primul sat ecologic complet certificat, în comuna Almașu Mare. Acesta combină modelul tradițional al micii comunități cu inovații recente în designul de mediu, tehnologia ecologică și permacultură. Satul Ecologic este comasat pe 12 ha. În cadrul proiectului, care este în fază de dezvoltare, s-a realizat mare parte din drumul interior de acces din piatră. A fost ridicată partea de structură primei clădiri, o casă rotundă, pe structură din trunchiuri de copaci, în sistem „reciprocal roof”, precum și partea de structură a unei case hexagonale, pe structură de lemn, cu bază din anvelope uzate umplute cu pietre, care va avea pereți din baloți de paie. Grupurile sanitare sunt din lemn, cu toalete uscate și dușuri cu încălzire solară. Există, de asemenea, trei puțuri de apă de-a lungul terenului. Pentru un proiect ulterior s-au pregătit zonele de compostare în vederea extragerii de biogaz și folosirea compostului la pregătirea grădinilor în sistem de permacultură. În Satul Ecologic locuiesc permanent la această oră trei familii, iar alte două sunt în curs de a-și finaliza o locuință pentru a se stabili aici.

Etichete
Comenteaza