1 Mai cu mici și bere. Sfaturile ANPC pentru români

1 Mai cu mici și bere. Sfaturile ANPC pentru români

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, le transmite românilor care în această perioadă sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici şi bere, la ce să fie atenți atunci când cumpără produse din carne tocată.

"La cumpărarea produselor din carne tocată acordaţi o atenţie deosebită aspectului produsului, urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene", transmite directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

Acesta recomandă consumatorilor să refuze produsele din carne care nu au înscrisă pe etichetă data durabilităţii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.

De asemenea, directorul ANPC îi sfătuieşte pe români să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială, riscând astfel să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

În ceea ce priveşte berea, Anghel recomandă verificarea stării ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale.

"În cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte. Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate", a mai scris el pe reţeaua de socializare.

Totodată, înainte de achiziţionarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă. Nu în ultimul rând, trebuie să acorde atenţie preţului afişat şi să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă.

"Solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs", subliniază directorul ANPC.

Paul Anghel spune că în urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi, în astfel de perioade, s-au constatat abateri legate de folosirea de produse şi proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor precum: materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare); materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup); comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle); utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire.

De asemenea, nu au fost respectate condiţiile de păstrare şi depozitare a produselor, s-a constatat schimbarea stării termice iniţiale a produselor, folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit, prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi), utilizarea unor grătare neigienizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucătărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite).

Potrivit sursei citate, au existat şi deficienţe de informare a consumatorilor legate de ingredientele cu potenţial alergen, faptul că preparatele provin din produse decongelate sau lipsa afişării datei limită de consum.

"Micii sunt mici şi în Oborul pensionar-muncitoresc şi la Elita bucureşteană de pe Calea Victoriei", atenționează Paul Anghel, la finalul postării.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza