29 februarie 2020 | Ce este anul bisect. Credințe și superstiții

29 februarie 2020 | Ce este anul bisect. Credințe și superstiții

Anul 2020 este un an bisect, iar luna februarie are 29 de zile. Există și o serie de superstiții legate de acești ani care au o zi în plus.

Anii bisecţi sunt anii în care luna februarie are 29 de zile în loc de 28, iar anul are 366 de zile în loc de 365.

Anul calendaristic are în realitate 365 de zile şi aproximativ 6 ore, iar Ziua suplimentară e necesară o dată la 4 ani pentru a corecta diferenţele calendaristice. 
 
Fără această zi suplimentară de 29 februarie, anotimpurile ar începe să se deplaseze faţă de calendar, astfel încât în aproximativ 700 de ani luna iulie ar fi o luna de iarnă în emisfera nordică.
 
Credinţele populare spun că oamenii care se nasc în ani bisecţi posedă puteri speciale sau ar putea fi vindecatori, scrie Descoperă.ro. O veche superstiție spune că nu este bine să vă căsătoriţi într-un acest an pentru că riscaţi să vă despărţiţi după câteva luni sau că unul dintre cei proaspăt căsătoriți se va îmbolnăvi imediat după nuntă. Totodată, dacă vreţi să divorţaţi în acest an, mai gândiţi-vă, pentru că aţi putea rămâne singuri pentru tot restul vieţii. Nu este bine să vă schimbaţi nici locul de muncă sau rezidenţa și nici culoarea părului. Nu este bine nici să demaraţi o afacere sau să construiţi o clădire pentru că nu veţi avea spor.

Potrivit unei vechi legende, în această zi, femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit. Legenda datează din Irlanda secolului V și spune povestea Sfintei Bridget care l-a rugat pe Sfântul Patrick să le permită femeilor, într-o singură zi din an, să-i ceară in căsătorie pe bărbaţi.

Comenteaza