A început „Parada Planetelor”! Șase planete apar deja aliniate pe bolta cerească. Urmează și a șaptea

A început „Parada Planetelor”! Șase planete apar deja aliniate pe bolta cerească. Urmează și a șaptea

„Parada Planetelor”, un fenomen astronomic rar, va aduce pe cerul nopți, până la finalul lunii februarie, Saturn , Mercur, Neptun, Venus , Uranus , Jupiter și Marte, toate aliniate într-un mod ordonat. 

Un fenomen astronomic spectaculos va putea fi admirat în această lună - o aliniere rară a planetelor, cunoscută sub numele de „parada planetelor". Cu toate că nu este vorba despre o aliniere propriu-zisă, de pe Pământ aşa este văzută.

Patru planete vor fi uşor vizibile cu ochiul liber, în această perioadă, la înserat: Marte, Jupiter, Saturn şi Venus, conform The Guardian.

Pentru pasionaţii care deţin un binoclu sau un telescop, spectacolul va fi şi mai impresionant, putând observa şi planetele îndepărtate Uranus şi Neptun.

Venus, cunoscută şi ca „steaua dimineţii" sau „steaua serii", va fi una dintre cele mai strălucitoare prezenţe pe cerul nopţii.

Un moment special al acestei alinieri îl reprezintă „conjuncţia" dintre Venus şi Saturn, când cele două planete vor părea foarte apropiate pe bolta cerească. Cu ajutorul unui telescop, observatorii vor putea distinge chiar şi inelele lui Saturn, care vor apărea ca o linie subţire la marginea planetei, scrie Mediafax.

Marte va oferi, de asemenea, un spectacol deosebit în această perioadă. Datorită poziţiei sale în opoziţie faţă de Soare (Soarele se află în spatele observatorului când priveşte spre Marte), planeta roşie va fi deosebit de vizibilă şi clară.

La aliniere, planetele se vor afla de aceeași parte a Soarelui pe măsură ce se mișcă de-a lungul orbitelor lor, așa că putem să le vedem pe cer în același timp.

Fenomenul astronomic complet va avea loc în seara zilei de 28 februarie 2025, când toate celelalte 7 planete din Sistemul Solar vor apărea pe cerul nopții în același timp.

Pentru cei interesaţi să observe acest fenomen rar, experţii recomandă folosirea unei aplicaţii de hartă a cerului, care îi poate ajuta să identifice mai uşor poziţiile planetelor pe bolta cerească.

Comenteaza