Alertă: Urme de mercur în conservele de ton! ONG-uri franceze: „100% din conservele analizate sunt contaminate”

Alertă: Urme de mercur în conservele de ton! ONG-uri franceze: „100% din conservele analizate sunt contaminate”

Tonul din conserve este larg contaminat cu mercur, o substanţă nocivă pentru sănătate, se arată într-un raport al unor organizaţii nonguvernamentale de protecţia consumatorilor din Franța.

Conservele de ton vândute în diferite țări europene conține mercur, o substanță dăunătoare sănătății. Acest lucru a fost raportat de două ONG-uri, Bloom și Foodwatch, care au selectat 148 de conserve de conserve în cinci țări: Franța, Italia, Germania, Anglia și Spania. Conservele de ton au fost analizate de un laborator independent, care a relevat că sută la sută dintre acestea aveau urme de mercur. Mai mult de jumătate, explică asociația Bloom, conțineau concentrații de mercur peste limita maximă stabilită pentru alte specii de ton, adică 0,3 miligrame pe kilogram.

„Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funţcie de nivelul contaminării constate a tonului şi nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, precizează cele două ONG-uri care au condus ancheta. Limitele au fost stabilite la 1 mg pe kilogram calculat pe greutatea tonului proaspăt și nu pe produsul finit din conserve. Și tocmai din acest motiv, explică în continuare cele două asociații, tonului, în ciuda faptului că este printre speciile cele mai contaminate, „i se atribuie o toleranță maximă la mercur de 3 ori mai mare decât cea a speciilor cel mai puțin contaminate”.

Potrivit Bloom și Foodwatch, ”niciun motiv sanitar nu justifică această diferenţă. Mercurul nu este mai puţin toxic dacă este ingerat cu ton, singura care contează este concentraţia de mercur a alimentului”. Prin urmare, cele două ONG-uri lansează un apel către Comisia Europeană pentru modificarea regulilor privind concentrațiile maxime de mercur pentru conservele de ton.

Mercurul este un element otrăvitor, care are tendința de acumulare în corp în decursul timpului; acționează ca o neurotoxină, distrugând țesutul nervos și cel cerebral.

Comenteaza