Boala cu care ne putem întoarce din vacanță. Medic: Putem să o luăm şi dintr-un hotel de lux
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Iul 2024, 16:44
- Life
- Ascultă știrea
Râia sau scabia este o afecțiune dermatologică cauzată de parazitul Sarcoptes Scabiei care pătrunde în piele unde își depune ouăle, provocând mâncărime severă.
Doctorul Oana Firescu, medic primar dermato-venerologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a afirmat, la Medika TV, că sunt pacienţi care se prezintă la medic cu scabie pe care ar fi putut să o ia din hoteluri, chiar şi din hoteluri de 5 stele.
”Avem în dermatologie cazuri de scabie, râie. Avem acum şi înţepături de ploşniţe şi toate bucuriile care vin la pachet, inclusiv cu cazările la hotel. Şi da, există scabie pe care putem să o luăm şi de la hotel de 5 stele şi se pot exacerba toate afecţunile acestea fotosensibilizante: lupus ertematos sau rozacee. Pacienţii aceştia ştiu ce să facă”, a declarat dr. Oana Firescu, marţi, la Medika TV.
Inițial scabia ar putea fi confundată cu o alergie, spune medicul, care a explicat și cum ne putem da seama dacă ne-am infestat.
”La scabie pacientul iniţial consideră că e vorba de o alergie pentru că apar nişte bubiţe, nu mai e ca odinioară, la mâini. Pot să apară nişte leziuni micuţe în general la nivelul burţii, pe abdomen, dar şi la nivelul mâinilor, pe fese, care apoi se înmulţesc. Una dintre caracteristici este că nu cedează la antihistaminice. Când luăm o săptămână - două şi observăm că avem o mâncărime şi această mâncărime este una nocturnă, e foarte posibil să fie un parazit”, a spus dr. Oana Firescu.
Medicul dermatolog a vorbit și despre cum se transmite scabia.
”Parazitul se transmite când avem contact piele pe piele. La hotel, de exemplu, se schimbă lenjeria, dar nu se schimbă pătura. Dacă ai venit după o persoană bolnavă, ai şanse să iei şi tu. La fel când încercăm nişte haine. Ar trebui să fie o regulă aceasta, să spălăm hainele, după ce le cumpărăm”, a mai spus dermatologul.