Când este echinocțiul de toamnă 2023, momentul de la care ziua începe să scadă/ Se mai schimbă ora?

Când este echinocțiul de toamnă 2023, momentul de la care ziua începe să scadă/ Se mai schimbă ora?

Echinocțiul de toamnă, evenimentul despre care se spune că este un moment al echilibrului, marchează începutul toamnei astronomice.

În acest an echinocțiul de toamnă va avea loc pe 23 septembrie, la ora 9:4921. 

Evenimentul, despre care se spune că este un moment al echilibrului, marchează momentul în care pășim în toamna astronomică, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180° iar noaptea devine egală cu ziua. 

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

Al doilea echinocţiu are loc în jurul datei de 23 septembrie, cand soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Termenul "echinocţiu" derivă din francezul "équinoxe", cuvânt care provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" şi "nox", "noctis" - "noapte".

Când trecem la ora de iarnă

Alt fenomen important ce ne aşteaptă în curând va fi trecerea la ora de iarnă. Cu toate că, în ultimii ani, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, încă nu s-a luat nicio decizie oficială, astfel că ora de iarnă se va schimba și în 2023.

Trecerea se va face în noaptea dintre 28 şi 29 octombrie (sâmbătă spre dumincă), când ora 4:00 a dimineţii va deveni ora 3:00. Astfel, ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza