Care este secretul unei comunităţi tradiționale americane împotriva astmului

Care este secretul unei comunităţi tradiționale americane împotriva astmului
Un studiu cu privire la această comunitate tradițională arată avantajul de a fi în contact regulat cu animalele de la fermă încă din copilărie.

Folosesc pentru transport căruțe trase de cai, trăiesc în zone rurale, departe de lumea modernă şi se folosesc de instrumente tradiționale pentru a supraviețui, iar cei mai mulţi dintre ei nu sunt conectaţi la electricitate.

Este vorba de comunitățile religioase Amish (300.000 de membri din Statele Unite) care fascinează prin stilul lor de viață anacronic. Chiar dacă obiceiurile lor pot părea depășite, se pare că au cel puțin un avantaj, se crede că ar proteja membrii comunității împotriva astmului, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, autorii au comparat două comunități tradiționale foarte asemănătoare, Amish din Indiana si Hutterites din Dakota de Sud. Principala diferenţă dintre cele două comunităţi constă în metodele de lucru: Amish din Indiana folosesc pentru transport, atât la fermele de lapte, cât şi pentru agricultură caii, în timp ce Hutterites folosesc instrumente moderne pentru a exploatarea fermelor fiind, prin urmare, mai puțin în contact direct cu animalele.

Stilul de viață al acestor comunități este, de asemenea, destul de asemănător, au un bagaj genetic comun, un mod de viaţă şi o dietă foarte asemănătoare, un stil de viaţă simplu. Cu toate acestea, incidenţa cazurilor de astm la copii diferă.

Autorii studiului au observat că doar 5% din copiii de vârstă școlară au astm în cazul comunităţii Amish, cam jumătate din media națională a SUA, dar, pe de altă parte, în cazul comunităţii Hutterite, copiii se confruntă cu o rată neobișnuit de mare de astm, de până la 21,3%.

"Au trecut mai mult de 10 de ani de când colega noastră Erika von Mutius a descoperit că, faptul că un copil crește lângă o fermă l-ar putea proteja împotriva astmului", spune Carole Ober, co-autor al studiului, profesor de genetică umană la Universitatea din Chicago.

"Însă un nou studiu arată că nu doar simplul fapt de a trăi într-o fermă este important ci, există mai multe motive care se pot juca un rol în protecţia împotriva astmului."

Diferența pare a fi tipul de praf din interiorul casele lor: praful din casele Amish "este mai bogat în producții microbiene", spune studiul. Şi casele amish-ilor Hutterites sunt aşa, nu sunt murdare, sunt curate, însă "hambarele Amish sunt mai aproape de case și copiii merg de multe ori cu picioarele goale până acolo. Nu este vorba de o murdărie aparentă în casele Amish, este vorba de ce este în aer, în praf "

Acest praf se pare că are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar al copiilor, protejându-i împotriva astmului. Analizele de sânge efectuate pe câte 30 de copii din comunităţile Amish și Hutterites cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, au evidenţiat că cei din prima prima categorie au avut mai multe neutrofile, un tip de leucocite cu un rol major în apararea antiinfectioasă primară a organismului, şi mai puține eozinofile, un tip de celule albe, produse în măduva spinării cu conţinut de proteine care ajută corpul să lupte împotriva infecţiei datorate organismelor parazite, bolilor alergice de tipul astmului sau febra fânului.

"Sperăm că rezultatele noastre vor permite identificarea substanțelor relevante, ceea ce va deschide calea unor noi strategii pentru prevenirea astmului şi alergiilor", spune Erika von Mutius, profesor la Universitatea din Munchen, co-autor studiului, relatează LeFigaro.

Comenteaza