Foto Care sunt cele mai apreciate "oaze verzi" din România. Pe ce loc se află Grădina Botanică din Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Mar 2024, 13:04
- Life
- Ascultă știrea
Zeci de mii de iubitori ai naturii vizitează grădinile botanice și parcurile dendrologice imediat ce vremea le permite. Ele sunt considerate adevărate oaze ale consolării, liniștii – o portiță prin care evadează din zarva vieții de zi cu zi. Iată un top cu cele mai frumoase dintre acestea.
Luna aprilie este momentul ideal pentru a te bucura de o plimbare în grădinile botanice și parcurile dendrologice ale țării și a te delecta cu splendoarea naturii, a pomilor înfloriți și a florilor de primăvară.
Grădinile botanice reprezintă o oază de liniște si culoare, fiind o destinație populară atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Mai mult decât atât, s-a dovedit că interacțiunea cu natura și cu „aerul liber” ajută la reducerea stresului, îmbunătățește nivelul de fericire și promovează starea generală de bine.
Acesta este motivul pentru care zeci de mii de iubitori ai naturii vizitează grădinile botanice în fiecare primăvară, pe care le consideră locuri ale consolării, liniștii – o portiță prin care evadează din zarva vieții de zi cu zi.
Care sunt cele mai frumoase grădini botanice și parcuri dendrologice din țară? Clubul copiilor a întocmit un clasament cu cele mai bine cotate grădini botanice și parcuri dendrologice din România pe baza datelor disponibile în Google Maps.
Google Maps a acumulat peste 75.000 de recenzii pentru grădinile și parcurile dendrologice din România. Clasamentul întocmit ia în calcul grădinile botanice și parcurile dendrologice care au acumulat cel puțin 100 de recenzii de-a lungul anilor și care au obținut cele mai mari evaluări medii ale recenziilor. Acolo unde mediile recenziilor au fost la egalitate, am prioritizat grădina sau parcul dendrologic care a adunat cele mai multe recenzii.
Top grădini botanice și parcuri dendrologice din România
Cele mai bine cotate grădini botanice și parcuri dendrologice se află în Iași, Craiova, Hunedoara, Carei și Chitila. Toate cele 5 au reușit să obțină un rating excelent de 4,7 dintr-un maximum de 5.
O surpriză foarte plăcută o reprezintă grădinile din orașe mici sau mijlocii precum Hunedoara, Carei, Simeria, Jibou sau Galați, care au atras foarte multe aprecieri din partea vizitatorilor și se situează printre cele mai frumoase și bine îngrijite grădini din România.
Care sunt grădinile botanice cu cei mai mulți vizitatori? Grădinile botanice din marile orașe, cum sunt Cluj-Napoca, București și Iași sunt cele mai vizitate din România. Grădina botanică din Iași a avut în 2023 peste 330.000 de vizitatori, cele mai aglomerate luni fiind aprilie, mai și iunie.
Mai jos găsiți lista completă a celor mai bine cotate grădini botanice și parcuri dendrologice din țară.
1. Grădina Botanică “Anastasie Fătu”, din Iași
Rating: 4,7 / Recenzii: 12354
Cea mai veche din țară, grădina botanică “Anastasie Fătu” din Iași este, în același timp, și cea mai mare. Acoperind aproximativ 100 de hectare, aceasta este unică prin numărul mare de specii vegetale pe care le puteți găsi aici şi prin măsurile speciale de conservare aplicate.
Cu multe locuri amenajate pentru a sta și admira natura, dar și cu porțiuni sălbatice, totuși îngrijite, aici este locul ideal pentru a petrece o duminică de neuitat, căutând să descoperiți frumusețile ascunse ale locului.
Anul trecut au fost plantați 40.000 de bulbi de lalele, peste 200 de specii, pentru ca această grădină să fie plină de lalele înflorite de toate culorile, spre bucuria vizitatorilor.
2. Grădina Botanică “Alexandru Buia”, din Craiova
Rating: 4,7 / Recenzii: 8024
Foto: Lucian Anghel
Grădina Botanică ”Alexandru Buia“ din Craiova va deveni în aprilie un spectacol vibrant al primăverii, cu mii de lalele înflorite care colorează gazonul verde cu petalele lor diverse. Aceste flori efemere sunt admirate de vizitatori și fotografi, fiind o atracție sezonieră de care te poți bucura doar pentru o scurtă perioadă de timp. Galbene, roșii, mov, lalelele sunt plantate de-a lungul serelor, așezarea lor în acest fel nefiind deloc întâmplătoare. Ea respectă planul de început al grădinii, care este alcătuită din șapte sectoare. În luna mai va fi vizibil și rozariul, cu 43 de specii de trandafiri unici, care vor putea fi admirați până toamna târziu.
3. Giardini di Zoe, din Banpotoc, Hunedoara
Rating: 4,7/ Recenzii: 6900
De îndată ce pășești în grădină, ești întâmpinat de o armată de corcoduși ornamentali, care stau aliniați ca niște străjeri pe alee oferind un minunat spectacolul de primăvară. În această grădină feerică, fiecare fir de iarbă și fiecare plantă sunt așezate cu grijă, oferind o atmosferă de liniste și armonie. Aerul proaspăt și amenajările grădinii te îmbie să explorezi fiecare colțișor al acestui paradis verde. Este ideal să mergeți aici dimineața, să vă bucurați de razele soarelui de primăvara.
4. Parcul dendrologic Carei
Rating: 4,7 / Recenzii: 2258
Foto: Adi Ștefănuți
Parcul dendrologic din Carei este unul dintre cele mai vechi parcuri din România, realizat în anul 1698, în care se pot găsi arbori exotici și plante rare. În fața acestora se găsesc plăcuțe explicative, astfel încât puteți afla informații prețioase despre soiurile pe care le veți vedea. Aici se află peste 200 de specii de plante de pe toate continentele, pe o suprafață de peste 10 hectare.
În mijlocul parcului se găsește castelul Károlyi, acesta fiind înconjurat de o grădină în stil englezesc. În fața castelului se găsește un platan istoric, care are un diametru de 205 centimetri, fiind plantat în anul 1810.
5. Arboretum Chitila
Rating: 4,7 / Recenzii: 1893
Amplasat pe malul lacului Chitila, acest parc a fost deschis vizitatorilor în anul 2010. În întregul parc sunt amplasate băncuțe, însă asta nu îi oprește pe vizitatori să se așeze pe iarba verde, uneori pentru picnicuri. Suprafața parcului este de 3 hectare, iar în el se găsesc foarte multe specii de arbori, arbuști, flori și plante.
Vizitatorii vor găsi aer curat, liniște, un peisaj frumos și un loc îngrijit și curat. Este un loc ideal pentru plimbat sau citit, admirat natura sau meditație. Odată cu venirea primăverii, aici încep să aibă loc diferite activități culturale, realizate de către primărie, împreună cu Fundația ProChitila.
6. Grădina botanică “Alexandru Borza” din Cluj
Rating: 4,6 / Recenzii: 15899
176 de soiuri de lalele colorează aleile Grădinii Botanice “Alexandru Borza”. Fiecare an aduce noi soiuri de lalele, cei care au grijă de grădină încercând să acopere toată gama coloristică, spre încântarea vizitatorilor. Printre soiurile apreciate se numără lalelele tip bujor, cu mai multe petale sau floarea maronie, La Belle Epoque și Brownie.
7. Grădina botanică “Vasile Fati”, din Jibou
Rating: 4,6 / Recenzii: 3762
Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou este un adevărat colț de rai ce trebuie inclus pe lista ta de vizitat în România. La Grădina Botanică de la Jibou se pot admira cam 40.000 de bulbi de lalele din toate colecţiile. Alături de celelalte flori de primăvară, aproximativ 120 de soiuri diferite din toate grupele de lalele (specii mai mari şi mai mici) alcătuiesc un spectacol multicolor mirific.
Dacă ajungeți aici trebuie să vizitați şi grădina japoneză, care este o zonă foarte spectaculoasă, atunci când cireşii japonezi sunt înfloriţi.
8. Arboretum Park Simeria
Rating: 4,6 / Recenzii: 3402
Parcul dendrologic Simeria are o suprafață de 70 de hectare și se află pe malul Mureșului. Este cea mai veche colecție de arbori, forma sa inițială prinzând contur acum 300 de ani. Aici se găsesc aproximativ 2200 de taxoni. În interiorul lui puteți vedea și un mic iaz, care este acoperit de nuferi. Foarte multe lucrări din lemn decorează parcul într-un mod frumos, făcând deliciul celor care îl vizitează.
Parcul dendrologic din Simeria deţine, nu doar cea mai bogată colecţie de magnolii, dar şi cea mai valoroasă colecţie de plante lemnoase exotice din România, rezervaţia fiind unică în ţară.
9. Grădina botanică „Răsvan Angheluță”, din Galați
Rating: 4,6 / Recenzii: 3341
Secție a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, grădina botanică din Galați este cel mai tânăr parc de acest tip din România, fiind înființată în anul 1990. Este situată pe o suprafață de 18 hectare, iar intrarea se face pe strada Regiment 11 – Siret nr. 6A. Aici puteți găsi o grădină senzorială, unde puteți merge desculț, un rosarium, o pepinieră, flori de pe toate cele cinci continente, o grădină cu plante utile, un muzeu și o Secțiune Ornamentală.
10. Grădina Csíky Gheorgheni
Rating: 4,6 / Recenzii: 303
Parcul dendrologic Csíky-Garden a fost fondat în 1884 de către avocatul dr. Csíky Dénes. A plantat 185 de specii de arbori și arbuști, demonstrând localnicilor că chiar și aici, în clima aspră a unei bazine intra-carpatice, nu numai bradul și pinul omniprezenți pot supraviețui, ci și alte specii din ținuturi îndepărtate.
Parcul este perfect pentru o plimbare într-o zi însorită. Traseul cel mai lung cu cruce roșie iese din parc și duce spre un vârf de unde poți avea o priveliște superbă de acolo de sus asupra orașului Gheorgheni.
11. Parcul dendrologic Dofteana, din Bacău
Rating: 4,5 / Recenzii: 135
Foto: Dan Dima
Parcul dendrologic Dofteana cuprinde peste 660 de specii de arbori și se întinde pe o suprafață de 24 de hectare. Este o colecție valoroasă de copaci lemnoși, în special rășinoși. Este un important reper socio-cultural, dar și educațional. Acesta este un punct de aclimatizare a speciilor exotice de interes forestier.
Unii copaci de aici au atins vârsta de 70 de ani, iar alții aparțin speciei de arbori decorativi. Găsiți aici clopoței de aur (Forsiția), gutui japonezi, magnolii. Frumusețea peisajului de primăvară este încununată de multitudinea de culori pe care o puteți vedea.
12. Arboretumul „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia
Rating: 4,5 / Recenzii: 600
Parcul Dendrologic ”Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia este o adevărată bijuterie peisagistică a Transilvaniei, fiind remarcabil prin faptul că este primul parc de acest gen construit direct în pădure, pe un deal. Această abordare a dat naștere unui stil peisagistic liber și captivant, care îți încântă simțurile încă de la primul pas dincolo de poarta de intrare. Cu o suprafață de 21 de hectare, parcul găzduiește peste 1100 de specii de plante din toate colțurile lumii și o diversitate impresionantă de păsări, în special insectivore, care și-au găsit refugiul în acest colț de rai.
13. Grădina botanică din Târgu Mureș
Rating: 4,4 / Recenzii: 116
În grădina botanică din Târgu Mureș sunt aclimatizate în mediu natural peste 1000 de specii de pe întreg mapamondul. Aici se găsesc în special plante medicinale și ornamentale. Este împărțită în trei sectoare, acestea fiind înființate încă din 1908, când au fost amenajate parcul dendrologic și serele. Parcul dendrologic este amplasat în fața clădirii Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade”și are o suprafață de aproximativ 5 hectare.
14. Grădina botanică „Dimitrie Brândză”, din București
Rating: 4,3 / Recenzii: 13343
La doar câțiva pași de agitația continuă a traficului de pe bulevardul Iuliu Maniu, se află Grădina Botanică din București, o oază răcoroasă, plină de flori de primăvară deja înflorite care își așteaptă cu brațele deschise vizitatorii.
Încă de la intrarea în grădină, Muzeul Botanic oferă curiozități din lumea plantelor, în timp ce peste 4.000 de specii de plante încântă privirile pe tot parcursul anului. În plus, în incinta grădinii, se găsește și o zonă dedicată activităților recreative, cunoscută sub numele de “zona de picnic“, unde copiii se pot juca nestingheriți pe o suprafață de aproximativ un hectar, încadrată de pajiști și pădure.
15. Parcul Botanic, din Timișoara
Rating: 4,3 / Recenzii: 4169
Foto: Hoinărind prin Timişoara
Parcul Botanic din Timișoara a fost gândit ca un parc dendrologic și a fost înființat în anul 1990. Fiind situat în imediata vecinătate a fostei cetăți, el cuprinde 218 specii de plante. Proveniența acestora este din colecții, schimburi internaționale de semințe și diverse parcuri din țară.
Este declarată rezervație științifică din anul 1995, protejându-se, astfel, plantele aparținând florei locale și exotice. Parcul este folosit în scop științific și didactic, iar odată cu venirea primăverii aici se țin activități de artă.
Care grădină botanică din România este:
- Cea mai mare? Grădina Botanică “Anastasie Fătu” din Iași est cea mai mare grădină botanică din țară, întinzându-se pe aproximativ 100 de hectare. Este unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate. În lunile februarie-august sunt prezentate colecţii cu azalee, camelii, orhidee, crotoni, cactuşi, bonsai, lalele, irişi, narcise, trandafiri şi dalii.
- Cea mai veche? Tot Grădina Botanică “Anastasie Fătu”din Iași este și cea mai veche din țară. Înfiinţată în anul 1856 este prima grădină botanică universitară românească.
- Cea mai nouă? Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou, județul Sălaj, a fost fondată în anul 1968 de către profesorul Vasile Fati. Această grădină botanică se întinde pe terenul parcului de agrement al castelului medieval care a servit drept reședință pentru familia Wesselényi.