Caritas 1993: "Tristă amintire şi din păcate s-a întâmplat la Cluj"

Caritas 1993: "Tristă amintire şi din păcate s-a întâmplat la Cluj"
| Foto: https://www.facebook.com/groups/amintiridincluj

Pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj a fost postată o fotografie din 1993 care, deşi e datată după "epoca de tristă amintire comunistă", stârneşte multora tot amintiri triste. 

Tudor Pondichi a distribuit pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj o fotografie din 1993, de pe vremea Caritasului. 

"Caritas" a fost un joc de tip piramidal care a funcționat în România între aprilie 1992 și august 1994. Potrivit wikipedia.org, jocul a atras milioane de deponenți din toată țara care au investit mai mult de 1.000 de miliarde de lei vechi (între 1 și 5 miliarde de dolari americani) înainte de a da faliment în 14 august 1994. La data declarării falimentului avea datorii de 450 milioane de dolari americani.

Fotografia le-a amintit unora că mai au chitanţe la păstrare de la Caritas. Câteva dintre comentariile postării amintesc de pata ruşinoasă de pe obrazul Clujului care a fost posibilă doar cu ajutorul autorităţilor.

- "Întunecata eră Funar."
- "Din păcate unii au pierdut agoniseala de o viață, casele, tot ce aveau... Tristă amintire și din păcate s-a întâmplat la Cluj."
- "Mulți sunt cei care nu au mai apucat să-și ridice câștigul că au depus banii spre apusul Caritasului sau cei care nu au știut când să se oprească (ăia lacomi). Oricum este o amintire tristă tolerată de autorități."
- "Ce vremuri... am fost de două ori la mare într-o singură vară! Apoi, ciuciu"
- "Bitcoin ‘93"

Caritas 1993: "Tristă amintire şi din păcate s-a întâmplat la Cluj"

Compania "Caritas" a fost fondată de către Ioan Stoica în aprilie 1992 în Brașov sub forma unei societăți cu răspundere limitată. Caritas s-a mutat în Cluj-Napoca două luni mai târziu.

Pentru început numai cei ce aveau domiciliul în Cluj puteau să facă depozite la firmă, dar începând cu vara anului 1993 toți cetățenii români au putut să participe. Sistemul lui Stoica promitea restituirea, după trei luni, a unei sume de opt ori mai mari decât banii investiți.

Fondatorul și proprietarul afacerii, Ioan Stoica, a fost condamnat în anul 1995 de către Tribunalul din Cluj la un total de 7 ani de închisoare pentru fraudă, dar a făcut apel și i s-a redus termenul de pedeapsă la numai doi ani. Nemulțumit și de această perioadă, el s-a adresat Curții Supreme de Justiție și sentința i-a fost micșorată la un an și jumătate de închisoare. A fost eliberat la data de 14 iunie 1996.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, estima că circuitul financiar la Caritas ajunsese la un moment dat să ruleze o treime din masa monetară a României.

Comenteaza