Foto Castelul Banffy din Bonțida, Versailles-ul Ardealului

Castelul (initial cetatea) Bánffy de la Bontida a apartinut de familia Bánffy de mai mult de 600 ani.

A fost construit in locul unei fortificatii anterioare, incepand din 1668 folosind pietrele de la cetatea Dabaca (Doboka / Dobeschdorf). A fost transformat intr-un castel baroc intre 1748-1753 la comanda prefectului clujean Bánffy Dénes. La palat au lucrat arhitecti renumiti ai Clujului precum Kagenbauer Antal (de care se leaga si constructia vechii primarii din Cluj, biserica din Sf Petru, lacul din Parcul Central / Sétatér) si Johannes Nachtigall sculptorul celebrelor statui in stil baroc din curtea castelului (a lucrat si la pupitrul bisericii Sf Mihail).

A fost cel mai mare, cel mai frumos si cel mai bine cunoscut castel din Transilvania, apreciat si in afara Transilvaniei. Ultimul proprietar, scriitorul si politicianul Bánffy Miklós a investit semnificativ in extinderea si repararea complexului, de exemplu prin amenajarea bibliotecii care a servit ca si biroul lui personal. Este putin cunoscut faptul ca si celebrul arhitect Kós Károly, prieten bun cu Bánffy, a contribuit la aceste lucrari (de exemplu, a proiectat un semineu nou din piatra, executat de mesteri de la Vista). Bánffy intentiona inclusiv sa adauge inca un etaj, in stil baroc, la corpul principal al complexului.

Din pacate palatul a fost partial distrus si jefuit de armata germana in 1944, ca un fel de razbunare pentru eforturile lui Bánffy de a scoate atat Romania cat si Ungaria din razboi. Mai tarziu a fost grav avariat in timpul filmarilor mai multor filme din anii 1970-1980. Copacii valorosi au fost taiati pentru lemn de foc, iar palatul a devenit depozit de materiale. Din fericire o buna parte din statui au fost salvate de catre Muzeul de Arta din Cluj.

Restaurarile au inceput abia dupa 2001.

Comenteaza