Foto Castelul Ciorii, o bijuterie arhitecturală la doi paşi de Cluj. Dacă tot sunteți în zonă, nu ratați Grădina Zmeilor!
- Scris de Diana Cîmpean
- 17 Aug 2019, 09:00
- Life
- Ascultă știrea
Pe dealurile Călatei, în localitatea Stana, din comuna Almaşu (județul Sălaj), stă ascuns un castel în miniatură, cu o arhitectură aparte, realizat în mare parte din piatră.
Este vorba despre Castelul Ciorii (cunoscut şi sub numele de Cetatea Ciorii sau Varjuvar), casă ce i-a aparţinut lui Karoly Kos (1883-1977), cunoscut arhitect, scriitor, etnograf și om politic, de al cărui nume se leagă clădiri importante din Ţara Călatei – România şi Ungaria.
Construcţia are un acoperiș în două ape, cu pantă abruptă, iar turnul specific, în formă de cerc, este acoperit cu șindrilă. Clădirea poartă amprenta caracteristică lui Kos cu motivele arhitecturii populare. Pereții parterului nu sunt tencuiți, ci reprezintă o zidărie din piatră spartă, iar etajele sunt construite din lemn. În prezent, clădirea e în proprietatea unor persoane particulare şi poate fi vizitată doar din exterior.
La Cetatea Ciorii se poate ajunge în două feluri: de pe drumul E 60, înainte de intrarea în Izvoru Crișului, dinspre Cluj, se face dreapta spre Nădașu, iar înainte de intrarea în sat un indicator la stânga vă va ghida pe un drum accesibil cu 4×4 sau maşină mică având garda la sol ridicată, ori pe jos.
Traseul nu este deloc greu, iar efortul merită deoarece peisajul este superb. Drumul duce direct spre Halta Stana, iar înainte de haltă, pe partea dreaptă, e casa ascunsă într-un pâlc de copaci. Mai simplu este însă de la Halta Stana, de la care se fac pe jos 10 minute până la cetate.
Alte obiective turistice în zonă:
Cetatea Almaşului
Cetatea Almașului (de lângă satul Almașu, Sălaj) a fost construită între anii 1247-1278, fiind una dintre cele mai vechi și mai puternice cetăți medievale din Transilvania.
Cetatea este amintită prima dată în 1370. De-a lungul secolelor XV și XVI cetatea a fost supusă unor asedii rezultate din conflictele dintre nobilimea din Transilvania și regele Ungariei. În timpul Războiului de 15 ani, generalul Gheorghe Basta a asediat cetatea și a oferit apărătorilor ei libertatea în schimbul predării cetății, dar soldații lui Basta au măcelărit în cele din urmă locuitorii cetății.
Între 1545-1546 cetatea a aparținut domnului Moldovei, Petru Rareș. Căzută în ruine, cetatea fost refăcută abia în 1627, de către familia nobiliară Csaky, dar în 1662 a fost din nou asediată și distrusă.
În 1658 cetatea a suferit ultimul mare asediu și a fost ocupată de tătarii care veneau din direcția Clujului și mergeau spre Poarta Meseșeană. Asediatorii au înrobit localnicii și au incendiat cetatea, de data aceasta aceasta rămânând în ruină.
Accesul se face din centrul satului Almașu. Drumul este accesibil cu maşina până la 100 m de cetate. În fiecare an se adună multă lume la poalele cetăţii, de 1 Mai și de Zilele Almașului, în luna august.
Grădina Zmeilor
Rezervaţia naturală Grădina Zmeilor se întinde pe 3 ha, fiind unică în lume prin aspectul şi complexitatea formelor stâncilor din care este constituită. Arealul Grădina Zmeilor prezintă o zonă naturală din Podișul Someșean ce cuprinde un ansamblu neregulat de stânci: Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul şi Sfinxul, cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului Dumbrava.
Situată în apropiere de satul Gâlgău Almaşului, rezervaţia constituie un amplu fenomen de prăbuşire și erodare destructivă, dezvoltat în aşa-numita gresie de Sânmihaiu. Aceasta este o gresie relativ slab cimentată, având intercalaţii de pietrişuri şi de conglomerate.
Rezervația naturală Grădina Zmeilor a fost declarată arie protejată prin legea nr. 5 din 6 martie 2000.
Gâlgău Almașului este situat în comuna Bălan, județul Sălaj, la 10 km de orașul Jibou.
Grădina Botanică Vasile Fati Jibou
Grădina botanică din orașul Jibou reprezintă un punct de atracție pentru foarte mulți vizitatori din țară și de peste hotare. Aceasta a luat ființă în 1968, din inițiativa priceputului profesor Vasile Fati. În prezent, se întinde pe o suprafață de 25 ha, așezată în cadrul ansamblului Wesselenyi.
Foto: Facebook/ Centrul de Cercetari Biologice Gradina Botanica "Vasile Fati" Jibou
Colecțiile cuprind 5.000 de specii de plante provenite din variate zone geografice ale lumii. În cadrul activităților ce se desfășoară în cadrul aici, se produce un bogat și variat sortiment de plante ornamentale, distribuite în scopul folosirii lor ca material demonstrativ și pentru ornamentarea parcurilor și a școlilor.
Anual, aici se editează catalogul de semințe și mostre de plante, prin intermediul căruia unitatea întreține un schimb activ cu 450 de grădini botanice și alte instituții de profil din întreaga lume.
Program de vară:
- sector exterior: 08:00 – 19:00
- sere botanice și complex acvarii: 08:00 – 18:30
Preț bilet:
Adulţi - 10 lei
Elevi, studenţi, pensionari - 5 lei
Copii sub 7 ani - gratuit
Persoane cu dizabilități (cu certificatul) - gratuit
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei