Ce este La Nina, fenomenul meteo global care îl înlocuiește pe El Nino. Ar putea apărea încă din această vară

Ce este La Nina, fenomenul meteo global care îl înlocuiește pe El Nino. Ar putea apărea încă din această vară

Fenomenul meteo El Nino ar putea fi înlocuit în următoarele luni cu ciclonul opus, La Nina.

Meteorologii spun că El Nino ar putea fi înlocuit încă din această vară de La Nina.

El Nino este fenomenul ciclic de încălzire a apei în centrul şi estul Oceanului Pacific tropical, care influenţează precipitaţiile, vânturile şi curenţii oceanici şi care face să crească temperaturile medii globale, scrie realitatea.net. Acesta apare la fiecare doi-şapte ani şi durează între 9 şi 12 luni.

Conform Organizaţiei Meteorologice Mondiale, cel mai recent El Nino, care a început în iunie 2023, s-a clasat printre cele mai intense cinci fenomene de acest tip măsurate vreodată.

Deşi El Nino s-a atenuat, primele patru luni din 2024 au continuat să doboare recorduri de căldură, un fapt care nu reprezintă însă o surpriză, întrucât ciclul său duce în general la creşterea temperaturilor în anul următor apariţiei sale. 

Vine la rând La Nina

Fenomenul La Nina este opus lui El Nino și se traduce printr-o răcorire a Oceanului Pacific oriental pe parcursul unei perioade cuprinse între un an şi trei ani.

Cu toate acestea, meteorologii spun că posibila revenire a fenomenului La Nina încă din această vară nu va fi suficientă pentru a produce o răcorire în regiunile din Asia de Sud-Est, afectate din luna martie de valuri de căldură extremă. 

Comenteaza