Ce facem dacă suntem mușcați de căpuşe/ Grupele de sânge de care par a fi cel mai atrase

Ce facem dacă suntem mușcați de căpuşe/ Grupele de sânge de care par a fi cel mai atrase

Căpuşele sunt active în sezonul cald, începând cu luna aprilie, iar în cazul în care suntem mușcați de această insectă parazită este foarte important să o îndepărtăm cât mai repede.

Căpușele sunt paraziți externi. Se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30. Trebuie spus, însă, că doar câteva din acestea transmit boli oamenilor. În țara noastră specia cea mai frecventă este Ixodes Ricinus.

Ce trebuie să faci dacă descoperi că ai fost mușcăt de căpușe

Medicii spun că este foarte important ca în cazul în care am fost mușcăți de căpușă, insecta trebuie scoasă cât mai repede. Așadar, dacă nu reușești să ajungi repede la medic pentru a-ți fi extrasă, pune-ți niște mănuși, ia o pensetă curată și prinde insecta cât mai aproape de piele pentru a-i putea îndepărta capul și părțile bucale. 

Trage de căpușă ușor și constant fără să răsucești până iese din piele. Curăță zona cu apă caldă și săpun delicat, iar pe zona mușcăturii aplică alcool pentru a preveni infecția. Dacă observi că rămân unele bucăți, nu încerca să le îndepărtezi, pielea le va expulza în mod natural.

Nu pune nimic pe căpușă pentru a o face să iasă singură - nici chibrit aprins, nici vaselină, acetonă sau alte substanțe, pentru că nu vei face decât să favorizezi adâncirea insectei sub piele, unde va elibera și mai multă salivă, crescând astfel riscul de transmitere a bolii Lyme.

Fii atent la simptome ca erupție cutanată la locul mușcăturii  (de obicei este rotundă sau ovală, iar unele erupții cutanate au un mijloc clar, decolorat), febră, oboseală, durere de cap, dureri musculare sau dureri articulare, iar dacă le ai, consultă neapărat un medic. S-ar putea să ai nevoie de un tratament antibiotic profilactic.

Cum ne ferim de expunerea la căpușe

- Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe;
- La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțăminte deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje;
- Folosiți pleduri și paturi pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă;
- În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur
- Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenţie la contraindicații la gravide, la copii);
- Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente, un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %;
- Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție;
- La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie.
- Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenţie prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului). La nevoie, puteți verifica folosind oglinda sau lupa;
-Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.
Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă:
-Pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore;
-Virusul care provoacă Encefalita de Căpușă se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea.

Căpuşele sunt mai atrase de grupa de sânge A (studiu)

Persoanele cu grupa de sânge A ar avea un risc mai ridicat de a fi muşcate de o căpuşă, printre aceste arahnide putându-se număra şi cele care pot provoca boala Lyme, cu potenţial fatal, conform unui studiu efectuat în Cehia, în urmă cu câțiva ani.

În cadrul testelor efectuate în laborator, cercetătorii au picurat mici mostre de sânge din grupele A, B, AB şi 0 pe o suprafaţă sterilă pe care a fost amplasată ulterior o căpuşă comună, Ixodes ricinus. Oamenii de ştiinţă au monitorizat mişcările acesteia timp de două minute.

Rezultatele au relevat că în proporţie de 36% căpuşele au preferat grupa de sânge A, în timp ce 15% dintre paraziţi au înclinat către grupa B.

Totuși, oamenii de ştiinţă au subliniat că pentru ca această asociere să fie confirmată şi pentru a stabili cu exactitate dacă aceste arahnide preferă o anumită grupă de sânge este nevoie de aprofundarea acestor studii.

Comenteaza