Ce mâncăm și ce bem pe timp de caniculă/ De ce trebuie evitat alcoolul în zilele fierbinți

Ce mâncăm și ce bem pe timp de caniculă/ De ce trebuie evitat alcoolul în zilele fierbinți

Cea mai mare parte din țară se află sub atenționare de caniculă și disconfort termic, iar în astfel de perioade medicii recomandă o mai mare atenție în ceea ce privește hidratarea și alimentația.

Fructele și legumele proaspete sunt alimentele ideale pe timp de caniculă, deoarece au un conținut mare de apă. Acestea sunt recomandate de nutriționiști și pentru faptul că ajută organismul să își refacă nu doar stocul de lichide, ci și cel de nutrienți esențiali, surse de vitamine și minerale. O alegere bună sunt salatele. Cu cât frunzele sunt mai închise la culoare, cu atât conținutul de apă este mai ridicat.

Pe de altă parte, evitați să consumați carne bogată în grăsimi animale, preparată la grătar sau prăjită în ulei, dar și glucidele deoarece este dificil de digerat. Așadar, în zilele fierbinți încercați să renunțați la bomboane, prăjituri și produse de patiserie.

Care sunt cele mai bune băuturi pentru a vă menține hidratat

Specialiștii atrag atenția că în perioadele de caniculă trebuie evitate pe băuturile alcoolice și asta pentru faptul că deshidratează organismul. Totuși, dacă chiar nu puteți renunța la alcool, beți un pahar de apă după fiecare pahar de vin consumat.

Dar ce să bem? Sigur, puteți bea un pahar de apă – dar apa simplă nu este cea mai hidratantă băutură. Iată ce arată un studiu realizat de Universitatea St. Andrews din Scoția, în care s-au comparat reacțiile de hidratare ale mai multor băuturi diferite 

Cercetătorii au descoperit că, în timp ce apa – atât cea plată, cât și cea gazoasă – face o treabă destul de bună în ceea ce privește hidratarea rapidă a organismului, băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine fac o treabă și mai bună pentru a ne menține hidratați pentru mai mult timp.

Motivul are de-a face cu modul în care corpul nostru răspunde la băuturi: Cu cât beți mai mult, cu atât mai repede băutura se golește din stomac și este absorbită în fluxul sanguin, unde poate dilua fluidele din organism și vă poate hidrata.

Celălalt factor care afectează cât de bine hidratează o băutură se referă la compoziția nutritivă a băuturii. De exemplu, s-a constatat că laptele este chiar mai hidratant decât apa simplă, deoarece conține zahărul lactoză, o parte din proteine și o parte din grăsimi, toate acestea ajutând la încetinirea golirii lichidelor din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă de timp. Laptele conține, de asemenea, sodiu, care acționează ca un burete și reține apa din organism, ceea ce duce la producerea unei cantități mai mici de urină.

Comenteaza