Cerealele-medicament. Cel mai bun doctor poate fi chiar în farfuria ta
- Scris de Ziua de Cluj
- 21 Feb 2023, 20:05
- Life
- Ascultă știrea
Dacă știi ce să îți pui în farfurie poți ține la distanță medicamentele și spitalele.
Iată trei cereale care s-au dovedit de-a lungul timpului adevărate leacuri pentru diferite probleme de sănătate:
Grâul, sursă de vitamine
Grâul încolțit abundă de vitamine și minerale: A, B, E, K, D, PP, fosfor, magneziu și calciu. Este un bun remediu în stări de convalescență, oboseală cronică, astenii, nevroze, boli de rinichi și cardiovasculare. Cum îl prepari - ai nevoie de boabe proaspete, acestea se spală și se pun într-o oală - o parte de grâu și cinci părți de apă. Se lasă neacoperit, ferit de căldură și de lumină. Se schimbă apa o dată la opt ore. După trei zile, apare un mic vlăstar verde la fiecare bob de grâu. Se scot boabele din apă și se păstrează într-un recipient închis la rece. Adulții pot lua trei până la șase linguri pe zi, copiii doar una sau două linguri.
Secara, bună pentru inimă
Secara are un conținut ridicat în magneziu și are toată gama de vitamine B. Fibrele îmbunătățesc digestia, combat constipația și împiedică formarea de toxine la nivelul colonului. Stimulează circulația sângelui și previne blocarea arterelor. Astfel, poate preveni ateroscleroza sau infarctul.
Secara se poate consuma sub formă de pâine sau, mai bine, sub formă de cereale integrale. Se mai poate macera o lingură de făină de secară în 250 ml de apă la temperatura camerei, timp de 8 ore. Se strecoară și se beau câte trei căni pe zi.
Meiul, de ajutor în bolile digestive
Meiul are un conținut puternic alcalin care neutralizează aciditatea, astfel că protejează mocoasa stomacală și este foarte indicat în ulcer, hiperaciditate gastrică, precum și indigestia cronică și respirația urât mirositoare. Este o sursă de fier, magneziu și vitamine din grupa B, ca urmare este un excelent revitalizant și echilbrant al sistemului nervos, recomandat și în anemie, convalescență, dar și bătrânilor. Mai are efecte bune și în menținerea sănătății părului, dinților, pielii și unghiilor.
Nu conține gluten așa că poate fi consumat și de cei alergici la această substanță, care cu greu își puteau găsi produse de panificație pe care să le poată mânca. Se consumă înmuiat în apă câteva ore și adăugat în salate sau fiert, ca supă sau amestecat cu legume. În aplicații externe, făina de mei se poate folosi sub formă de cataplasme în gută, artroze, dureri abdominale abcese și iritații ale pielii.
(sursa: libertateapentrufemei)