Foto Comoară istorică, veche de 2.400 de ani, descoperită într-o pădure. Monedele ar data din sec. IV – III înainte de Hristos
- Scris de Ziua de Cluj
- 09 Oct 2024, 08:50
- Life
- Ascultă știrea
60 de monede din argint, care ar data din secolele IV – III înainte de Hristos au fost descoperite de doi căutători de comori într-o pădure din România.
Descoperirea istorică a fost făcută duminică, în pădurea din comuna Copălău, județul Botoșani. Marian Alecu și Adi Dănilă, doi căutători de comori, se aflau de câteva ore la plimbare.La un moment dat detectoarele lor de metale i-au călăuzit spre locul în care era ascunsă "comoara": 60 de monede din argint vechi de aproximativ 2.300 - 2.400 de ani, relatează BotosaniNews.
Cei doi tineri au descoperit monede care au fost bătute în timpul domniei lui Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare, ceea ce înseamnă că au aproape 2.400 de ani vechime. Deși reprezintă o descoperire arheologică pentru nordul țării, de-a lungul timpului monede similare au mai fost descoperite în zonele sudice, mai aproapiate de zonele de contact cu civilizația greco-romană.
"Nu ne-am așteptat, a fost ceva senzațional pentru noi! Nu am căutat niciodată ceva anume, doar ieșim la mișcare. Acum a fost norocul nostru, ziua noastră norocoasă. Ne ghidăm să nu mergem în siturile arheologice. În rest, cea mai importantă este mișcarea pentru noi.
Au rămas impresionați de descoperirea noastră, nu se așteptau să găsim așa ceva, nefiind specifice zonei noastre, s-au găsit mai mult în zona carpatică, e o descoperire senzațională și sperăm să aflăm mai multe de la muzeu!", a povestit Adi Dănilă, unul dintre cautătorii de comori.
Monedele sunt din categoria drahmelor cu o dimensiuni ce variază între 15-20 mm, iar pe piaţa neagră un astfel de tezaur ajunge să fie vândut cu sute de mii de euro.