Cum a ajuns un fumător să aibă limba „verde și păroasă”

Cum a ajuns un fumător să aibă limba „verde și păroasă”
| Foto: Boytaro1428 - Depositphotos.com

Limba unui bărbat din Ohio a devenit „verde şi păroasă” în urma unei presupuse reacţii la fumat, în timp ce lua simultan antibiotice.

Cazul bărbatului a apărut într-un studiu publicat recent în New England Journal of Medicine. Potrivit publicaţiei, fumătorul, în vârstă de 64 de ani, s-a prezentat la medic la câteva săptămâni după ce limba sa şi-a schimbat culoarea şi i-a crescut „păr”.

Medicii l-au diagnosticat cu „limbă păroasă”, adică „un strat anormal" de celule cutanate care se formează pe limbă atunci când papilele filiforme se măresc şi se decolorează din cauza acumulării de resturi şi bacterii, scrie New York Post.

Aceştia pot, la rândul lor, să reţină alte substanţe precum bacterii, alimente şi drojdie, potrivit Daily Mail.

„Limba păroasă poate apărea maro, albă, verde sau roz, în funcţie de cauza specifică şi de alţi factori, cum ar fi apa de gură sau chiar bomboanele", scrie Academia Americană de Medicină Orală.

Cauzată în general de o igienă orală precară, afecţiunea - care afectează în general adulţii de peste 40 de ani şi este mai frecventă la bărbaţi - poate fi exacerbată de fumat, care face ca bacteriile şi placa bacteriană să se acumuleze pe limbă.

Cum a ajuns un fumător să aibă limba „verde și păroasă”

Sursă: The New England Journal of Medicine

Medicii nu au dezvăluit de când fuma bărbatul.

Limba păroasă a acestui pacient ar fi putut avea o altă cauză. Medicii au aflat mai târziu că tocmai terminase de luat un tratament cu antibiotic pentru o infecţie a gingiilor.

Potrivit WebMD, administrarea de antibiotice poate perturba echilibrul microbian al gurii, modificând numărul şi tipurile de bacterii.

Medicii nu au precizat dacă afecţiunea bărbatului a fost cauzată de fumat, de consumul de antibiotice sau de o combinaţie între cele două.

Din fericire, afecţiunea este inofensivă, cel mai neplăcut simptom rezumându-se la o senzaţie de arsură.

Comenteaza