Studiu alarmant: Peste 39 de milioane de persoane ar putea muri până în 2050 din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice

Studiu alarmant: Peste 39 de milioane de persoane ar putea muri până în 2050 din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice

Peste 39 de milioane de persoane din întreaga lume ar putea muri în următorii  25 de ani din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice, potrivit unui studiu recent.

Autorii studiului publicat săptămâna aceasta în The Lancet, consideră că încă este posibilă evitarea acestui scenariu dramatic.

Pentru prima dată, acest studiu evaluează impactul rezistenței la antibiotice în timp și încearcă să estimeze evoluția acesteia. Din 1990 până în 2021, la nivel global, peste un milion de oameni au murit direct din cauza rezistenței la antibiotice, potrivit acestui studiu. Autorii studiului au analizat 22 de agenți patogeni, 84 de combinații între agenți patogeni și tratamente, 11 sindroame infecțioase la persoane de toate vârstele, din 204 țări și teritorii, folosind date de la peste 520 de milioane de oameni.

În aceste trei decenii, decesele copiilor sub cinci ani cauzate direct de rezistența la antibiotice au scăzut cu peste 50%, deoarece prevenirea și controlul infecțiilor s-au îmbunătățit la sugari și copiii mici.

Deși mai puțin frecvente la acești copii, infecțiile au devenit mai dificil de tratat atunci când apar. În același timp, decesele adulților în vârstă de 70 de ani sau peste au crescut cu peste 80% pe parcursul perioadei monitorizate, odată cu îmbătrânirea populației și cu o mai mare vulnerabilitate a persoanelor în vârstă la infecții.

În ceea ce privește agenții patogeni, decesele cauzate de Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) au crescut cel mai mult la nivel mondial.

Pentru bacilii Gram negativi, rezistența la carbapeneme a progresat cel mai mult. Și în următoarele decenii, decesele din cauza rezistenței la antibiotice vor crește și mai mult.

Numărul victimelor directe în urma infecțiilor ar putea ajunge la 1,91 milioane pe an la nivel mondial până în 2050, o creștere de peste 67% față de 2021, conform modelelor realizate de cercetători.

Până la jumătatea acestui secol, rezistența la antibiotice ar avea o implicare în peste 8 milioane de decese în fiecare an, o creștere de 74,5% față de 2021.

În total, între 2025 și 2050, rezistența la antibiotice ar putea cauza direct peste 39 de milioane de decese în întreaga lume și ar fi asociată cu 169 de milioane de decese, estimează oamenii de știință.

Comenteaza