Cum poţi reduce stresul în 20 de minute. Recomandarea specialiștilor

Cum poţi reduce stresul în 20 de minute. Recomandarea specialiștilor

Există multe moduri de a face faţă stresului, iar o posibilitate rapidă şi concretă de a reduce presiunea psihică, potrivit ştiinţei, există şi se află la îndemâna tuturor.

Metoda imediată de a reduce stresul este pe cât de uşoară, pe atât de eficientă: faceţi o plimbare de 20-30 de minute într-un parc public, o pădure, în mediul rural. O afundare totală în verdeaţă este exact ceea ce ne eliberează mai repede de stres. Acest lucru este confirmat de diverse studii ştiinţifice.

Petrecerea a doar 20 de minute în natură face ca nivelul hormonilor de stres să scadă, conform unui studiu din 2019 publicat în Frontiers in Psychology. Medicii de la prestigioasa Universitate Harvard au recrutat 40 de voluntari carora li s-a cerut să petreacă timp într-un mediu natural, plimbându-se sau pur si simplu stând aşezaţi, cel puţin 10 minute, 3 zile pe săptămână, timp de 2 luni.

Nivelurile lor hormonale au fost măsurate din probe de salivă. înainte şi după întâlnirile lor cu natura. De aici şi descoperirea că petrecerea a cel puţin 20-30 de minute într-un mediu natural a fost asociată cu o scădere semnificativă a nivelului de cortizol (hormonul stresului).

„Momentul zilei şi alte condiţii nu influenţează nivelul de stres”, explică cercetătorii. „Trebuie doar să vă lucraţi la bunăstarea mentală, adică să găsiţi un mediu natural şi să petreceţi ceva timp acolo”.

Psihologul Beth Collier, fondatorul Şcolii de terapie prin natură, bazată pe terapia în aer liber cu pacienţi, a dezvăluit ziarului The Guardian unul dintre cele mai bune beneficii ale mersului în natură. „Partea creierului responsabilă de gândurile negative – cortexul prefrontal subgenual – pare să se calmeze atunci când ne conectăm cu natura, ceea ce ne permite să procesăm problemele”.

Cum ajută plimbarea să facem faţă mai bine durerii

Chiar şi alergarea sau mersul cu putere în natură are efectele sale pozitive, potrivit psihologului William Pullen, inventatorul alergării psihoterapeutice: „Avem un creier care gândeşte şi un creier care acţionează. În momentele de anxietate şi depresie, creierul gânditor intră în exces şi generează gânduri inutile. Acest lucru ne poate face să ne pierdem motivaţia pentru aproape orice.

Dar prin mişcarea corpului nostru, putem activa din nou creierul care acţionează. Şi asta pare să aducă speranţă şi lumină înapoi în oameni. Mişcarea poate combate şi senzaţia de blocare şi uneori putem rezolva o problemă, trecând literalmente de la A la B. A face asta în natură este important, chiar dacă pentru mine mişcarea este adevăratul medicament”.

„Natura ne ajută, de asemenea, să facem faţă durerii”, scriu oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Minnesota. „Deoarece suntem programaţi genetic să iubim copacii, plantele, apa şi alte elemente naturale, suntem absorbiţi de natură şi distraşi de durerea şi disconfortul nostru”.

Şi oricât de incredibil ar părea, natura are şi puteri vindecătoare. Potrivit unui cunoscut studiu, publicat în anii 1980 în revista Science şi care a avut mai multe confirmări de-a lungul anilor, indivizii care se recuperau după intervenţii chirurgicale se vindecau mai repede şi cu mai puţine medicamente, dacă de la fereastra lor se puteau bucura de priveliştea copacilor.

În cele din urmă, cercetările efectuate de Universitatea din Illinois au descoperit că cei care locuiesc într-o zonă urbană cu acces la spaţiu verde experimentează conexiuni mult mai puternice cu vecinii decât cei care nu sunt atât de norocoşi.

Locuitorii cu acces la spaţii verzi „au spus că ştiu mai mulţi oameni, au sentimente mai puternice de unitate cu vecinii, sunt mai preocupaţi de a se ajuta şi de a se sprijini reciproc şi au sentimente de apartenenţă mai puternice decât cei care locuiesc în locuri fără copaci”, observă psihologii, conform cărora dezvoltarea legăturilor pozitive cu cei care locuiesc în apropiere este un antidot suplimentar şi puternic pentru tulburările de dispoziţie şi de stres.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza