Cum se face cea mai bună plăcintă pe vatră, ca în Mărișel: o delicatesă a bucătăriei tradiționale

Cum se face cea mai bună plăcintă pe vatră, ca în Mărișel: o delicatesă a bucătăriei tradiționale
| Foto: Facebook.com/Traditii Clujene

Oricât ai căuta în zona de munte a județului Cluj, nu vei găsi o femeie care să nu știe să facă plăcinte pe vatră, unse cu groștior (smântână).

Potrivit reprezentanților Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, rețeta o aflăm de la Iuliana Mariș din Mărișel.

„La un kilogram de făină pui cam 40 de grame de drojdie, după care frămânți aluatul cu 700 ml. de lapte, pui puțină sare și două linguri de zahăr”.

Ca orice rețetă, și plăcintele au un secret. „Trebuie frământate foarte bine, apoi se le lași la dospit aproape un ceas, dar să pui și suflet”, spune Iuliana Mariș zâmbind.

După ce a dospit, aluatul se porționează și se modelează cu brânză. Apoi, plăcintele se coc pe plita încinsă, după care se ung cu smântână fiartă, în prealabil, cu puțină sare.

Vă dorim poftă bună!

Comenteaza