De unde vine numele cartierului Bună Ziua

De unde vine numele cartierului Bună Ziua

Fotografia din colecția MNIT, realizată de Veress Ferenc (1832-1916) în actuala Piață a Unirii, îi surprinde pe niște hoștezeni care își vindeau aici produsele, cândva în secolul 19.

''Hoștezenii erau, în marea lor majoritate, maghiari reformați care locuiau dincolo de zidurile Clujului medieval. Li se spunea așa de la „hoştat”, care însemna „zonă exterioară”.

În drumul lor spre muncă, hoștezenii se intersectau cu felecanii români (adică locuitorii care veneau din Feleac), care mergeau la munca câmpului. Ca orice drumeți de treabă, atunci când se întâlneau dimineața devreme în drumul lor, se salutau cu ”bună ziua” și schimbau o vorbă-două despre politică sau despre alte probleme comune, înainte de a-și continua drumul. De atunci, acelui loc de intersecție a rămas cu numele de ”Bună ziua”. Aceasta este originea numelui unuia dintre cele mai recente cartiere ale Clujului - cartierul Bună Ziua, situat la capătul zonei Andrei Mureșanu.

Aflăm aceste lucruri din volumul lui Felix Ostrovschi, ”Zidire și devenire. Cartierele Clujului în anul 1937”.
Abia așteptăm să ne dați ”bună ziua” trecându-ne pragul expozițiilor, pe care le puteți vizita la MNIT zilele acestea, în programul de iarnă: 10-17. Luni și marți, muzeul va fi închis publicului, dar miercuri, 1 Decembrie, sărbătorim împreună Ziua Națională și oferim tuturor vizitatorilor intrare liberă'', transmite MNIT

Comenteaza