Dieta MIND. Iată care sunt alimentele care țin demența departe
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Dec 2024, 16:37
- Life
- Ascultă știrea
Alimentele pe care le consumi ar putea fie să te protejeze de demență, fie să te expună la un risc mai mare, potrivit mai multor studii noi.
Odată cu îmbătrânirea populației, demența devine din ce în ce mai comună în întreaga lume, iar OMS se așteaptă ca până în 2050, 152 de milioane de oameni să fie diagnosticați cu o formă de demență. Perspectiva aceasta este îngrijorătoare iar prevenirea este cel mai bun pariu pe care îl avem în locul tratamentului.
Unul dintre noile studii a constatat că o dietă bogată în alimente inflamatorii, cum ar fi cerealele puternic procesate, carnea roșie și grăsimile saturate, cresc riscul de demență al unei persoane cu 84%.
Cercetarea a urmărit 1.487 de persoane, cu o vârstă medie de 69 de ani, colectând până la 22,3 ani de date despre dieta lor și incidente de demență de orice cauză și boala Alzheimer.
Persoanele ale căror diete au avut scoruri mai mari pentru inflamație au avut un risc mai mare atât pentru demență de orice cauză, cât și pentru boala Alzheimer. Aceste scoruri s-au bazat pe echilibrul factorilor proinflamatori cum ar fi grăsimile saturate, aportul total de energie și carbohidrații și factorii antiinflamatori precum fibrele, grăsimile omega-3 și vitaminele A, C, D și E.
„Deși aceste constatări promițătoare trebuie să fie replicate și validate în continuare, rezultatele noastre sugerează că dietele care se corelează cu scoruri scăzute ale indicelui de inflamație alimentară pot preveni demența târzie”, scriu autorii cercetării, conform Science Alert.
Un alt studiu a constatat că persoanele care au urmat o dietă cu alimente cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii au avut rate mai lente de declin cognitiv. Este vorba despre dieta MIND, care înseamnă Intervenția Mediteraneană-DASH pentru Întârziere Neurodegenerativă. Aceasta a fost deja legată de încetinirea declinului cognitiv, de un risc redus de demență și simptome ale bolii Alzheimer și mai puțină dizabilitate.
Noul studiu reiterează aceste constatări într-o cohortă mai diversă, urmărind timp de opt ani peste 5.200 de adulți în vârstă din Chicago, dintre care 60% erau de culoare.
Dieta MIND i-a protejat, într-o oarecare măsură, pe toți de declinul cognitiv, dar participanții de culoare au avut nevoie de un nivel mai ridicat de aderență la dietă.
Iată ce implică dieta MIND:
- 3 porții de cereale integrale pe zi
- 1 porție de legume verzi fără frunze pe zi
- 6 porții de legume cu frunze verzi săptămânal
- 5 porții de nuci pe săptămână
- 4 mese cu fasole pe săptămână
- 2 porții de fructe de pădure săptămânal
- 2 mese cu păsări pe săptămână
- 1 mese cu pește pe săptămână
- ulei de măsline și avocado pentru grăsimi adăugate cât mai mult posibil.
Totodată, dieta stabilește limite pentru următoarele:
- 5 porții de produse de patiserie și dulciuri săptămânal
- 4 porții de carne roșie (vită, porc, miel etc) săptămânal
- 1 porție de brânză și prăjeli pe săptămână
- 1 lingură de unt sau margarină pe zi.
Cele două studii abordează eficient ambele fețe ale aceleiași monede: dietele proinflamatorii cresc riscul de demență, în timp ce dietele antiinflamatorii îl reduc.
Ambele articole au fost publicate în Alzheimer & Dementia.