Echinocţiul de toamnă 2016, moment al echilibrului

Echinocţiul de toamnă 2016, moment al echilibrului
Evenimentul marchează momentul în care pășim în toamna astronomică, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180° iar noaptea devine egală cu ziua.

În acest an echinocțiul de toamnă va avea loc pe 22 septembrie, la ora 17.21. 

Evenimentul, despre care se spune că este un moment al echilibrului, marchează momentul în care pășim în toamna astronomică, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180° iar noaptea devine egală cu ziua. 

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

Al doilea echinocţiu are loc în jurul datei de 23 septembrie, cand soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Termenul "echinocţiu" derivă din francezul "équinoxe", cuvânt care provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" şi "nox", "noctis" - "noapte".

 

Comenteaza