Familia regală britanică are rădăcini la Cluj. Tragica poveste a frumoasei Claudia, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a

Familia regală britanică are rădăcini la Cluj. Tragica poveste a frumoasei Claudia, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a

Familia regală britanică are rădăcini în Transilvania. Stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a s-a născut la Mureș și a copilărit la Cluj. A locuit într-un castel din Sângeorgiu de Pădure, reședință care nu a fost uitată de monarhia britanică de-a lungul timpului. În 2008, Regele Charles a vizitat reședința, iar 11 ani mai târziu, când castelul și-a deschis porțile publicului, actualul rege a transmis un mesaj prin care a subliniat cât de importantă este România pentru el.

 

În acest castel din județul Mureș a început o parte din istoria Angliei. Aici a trăit Claudia Rhedey, cea care a fost stră-străbunica Reginei Elisabeta Castelul se află în localitatea Sângeorgiu de Pădure și a aparținut unei familii de nobili maghiari. Claudia, de la care aveau să plece, mai târziu, o parte din originile celei mai longevive regine din istoria Marii Britanii, s-a căsătorit cu Alexander, un prinț german. În castel, există o oglindă interactivă în care frumoasa Claudia își spune povestea.

„Era o femeie foarte râvnită în Europa. La balurile din Viena, conform jurnalului ei, avea foarte, foarte mulți pretendenți la fiecare bal, dar după ce l-a întâlnit pe Alexander, a spus că nu mai vrea să mai aibă de-a face cu nimeni. Și inversul e adevărat, deci nici Alexander n-a mai vrut să mai aibă de-a face cu nimeni altcineva”, povestește ghidul muzeului. 

Claudia moare la o vârstă fragedă, în timpul unei călătorii. Pornise la drum pentru a-și vizita chiar soțul.  Claudia era însărcinată cu al patrulea copil. Soțul a plecat la Pettau, pe teritoriul actual din Slovenia, la un exercițiu militar. Claudia nu a rezistat mult fără el și a pornit la drum într-o caleașcă, dar caii s-au speriat de ceva pe drum, caleașca s-a răsturnat într-un șanț. Claudia s-a lovit. Nu a dat importanță prea mare acestei lovituri și și-a continuat drumul. A ajuns la Graz, în Austria, unde a fost așteptată de o prietenă și au decis să facă drumul călare. Însărcinată fiind și ca urmare a loviturii, drumul i-a fost fatal. După moartea ei, Alexander nu s-a mai recăsătorit. Ba chiar i-a scos inima din piept și a purtat-o cu el peste tot.

Regele Charles  a vizitat castelul din Sângeorgiu de Pădure în 2008. Unsprezece ani mai târziu, atunci când s-a deschis expoziția, Charles a declarat răspicat că iubește România. Pentru că nu a putut să ajungă la eveniment, a transmis un mesaj video: „Doamnelor și domnilor. Transmit felicitările mele sincere pentru inițiativa splendidă de a deschide expoziția din Castelul Rhédey. Relațiile personale cu România sunt foarte importante pentru mine și, de-a lungul anilor, am ajuns să iubesc această minunată țară”,  a spus Charles. Localnicii își amintesc și acum povestea Claudiei. Ba mai mult, aceștia o consideră pe Regina Elisabeta a II-a ca fiind și regina lor, pentru că se trage oarecum de aici, iar acum, vestea morții ei îi întristează.

Comenteaza