Geneticienii, anunț-bombă: Au fost creați primii embrioni sintetici umani
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iun 2023, 21:04
- Life
- Ascultă știrea
O echipă de cercetători din Statele Unite și Marea Britanie a anunțat crearea primelor structuri sintetice din lume asemănătoare embrionilor umani din celule stem, fără a folosi ovule și spermatozoizi.
Aceste structuri asemănătoare embrionilor se află în cele mai timpurii stadii de dezvoltare umană: nu au o inimă care să bată sau un creier, de exemplu, dar oamenii de știință spun că, într-o bună zi, ar putea contribui la avansarea înțelegerii bolilor genetice sau a cauzelor avorturilor spontane, subliniază The Guardian.
Profesoara Magdalena Zernicka-Goetz, de la universitatea Cambridge și Institutul de Tehnologie din California, a descris creșterea embrionilor până la un stadiu care depășește cu puțin echivalentul a 14 zile de dezvoltare pentru un embrion natural, în cadrul reuniunii anuale a Societății Internaționale pentru Cercetarea Celulelor Stem, care a avut loc miercuri la Boston.
Zernicka-Goetz, profesor de biologie și inginerie biologică la CalTech și la niversitatea Cambridge, a declarat că cercetarea a fost acceptată la o revistă științifică bine cotată, dar nu a fost încă publicată. Cercetarea a fost raportată pentru prima dată de The Guardian.
Potrivit ziarului britanic, structurile create nu au avut nevoie de ovule sau spermatozoizi, nu au o inimă care să bată sau un început de creier, dar conțin celule care s-ar dezvolta în mod normal pentru a forma placenta, sacul vitelin și embrionul propriu-zis.
Prof. Zernicka-Goetz a precizat că, din câte știe, este pentru prima dată când a fost creat un model de embrion uman cu trei straturi de țesut, și a subliniat că, deși imită unele dintre caracteristicile unui embrion natural, nu le are pe toate.
Ea a declarat pentru CNN că structurile asemănătoare embrionilor create de laboratorul ei sunt, de asemenea, primele care au celule germinale care ar urma să se dezvolte în ovule și spermatozoizi.
„Vreau doar să subliniez că nu sunt embrioni umani”, a declarat prof. Zernicka-Goetz.
„Sunt modele de embrioni care arată foarte asemănător cu embrionii umani și reprezintă o cale foarte importantă spre descoperirea motivului pentru care atât de multe sarcini eșuează, deoarece majoritatea sarcinilor eșuează în jurul perioadei de dezvoltare în care construim aceste structuri asemănătoare embrionilor”, a menționat cercetătoarea.
Cercetătorii speră că acești embrioni model vor face lumină în „cutia neagră” a dezvoltării umane, perioada care urmează după 14 zile de la fertilizare, care este limita convenită pentru ca oamenii de știință să crească și să studieze embrioni în laborator.
Rămâne necunoscut dacă modelele sintetice s-ar putea dezvolta în embrioni viabili dacă ar fi implantate.
Prof. Zernicka-Goetz și echipa sa, împreună cu o echipă rivală din Israel, au descris anterior crearea unor structuri model asemănătoare embrionilor din celule stem de șoarece. Acei „embrioizi” indicau începutul de dezvoltare al unui creier, ale unei inimi și ale unui tract intestinal după aproximativ opt zile de dezvoltare, scrie 360medical.ro.
Cercetarea ridică întrebări juridice și etice esențiale, iar multe țări, inclusiv Statele Unite, nu au legi care să reglementeze crearea sau statutul embrionilor sintetici.
Ritmul descoperirilor în acest domeniu și sofisticarea tot mai mare a acestor modele au alarmat experții în bioetică, deoarece acestea se apropie tot mai mult de crearea unor forme umane de viață.
Spre deosebire de embrionii umani rezultați în urma fertilizării in vitro (FIV), unde există un cadru legal stabilit, în prezent nu există reglementări clare pentru modelele derivate din celule stem ale embrionilor umani.
„Există o nevoie urgentă de reglementări care să ofere un cadru pentru crearea și utilizarea modelelor derivate din celule stem ale embrionilor umani”, a declarat James Briscoe, director de cercetare asociat la Institutul Francis Crick, într-un comunicat.
În acest moment, modelele sintetice de embrionii umani se limitează doar la testele în eprubetă. Ar fi ilegal să se implanteze unul într-un uter, iar cercetările pe animale cu celule stem de la șoareci și maimuțe au arătat că, chiar și atunci când oamenii de știință au încercat să le implanteze, acestea nu supraviețuiesc – probabil pentru că cercetătorii nu și-au dat seama cum să reproducă pe deplin condițiile de sarcină.
Prof. Zernicka-Goetz a declarat că scopul cercetării sale nu a fost acela de a crea viață, ci de a preveni pierderea acesteia, înțelegând de ce embrionii nu reușesc uneori să se dezvolte după fertilizare și implantare.
„Știm remarcabil de puține lucruri despre această etapă a dezvoltării umane, dar este un moment în care multe sarcini se pierd, în special în cadrul unei fertilizări in vitro”, a declarat Roger Sturmey, cercetător principal în domeniul sănătății materne și fetale la universitatea din Manchester, Marea Britanie.
„În prezent, putem spune că acești ’embrioni sintetici’ împărtășesc o serie de caracteristici cu blastocistul (embrionul de ziua 5), dar este important să recunoaștem că modul în care se formează embrionii sintetici este diferit de ceea ce se întâmplă atunci când un embrion normal formează un blastocist”, a spus el.
„Mai sunt multe de făcut pentru a determina asemănările și diferențele dintre embrionii sintetici și embrionii care se formează din unirea unui ovul și a unui spermatozoid”, a precizat acesta.