Foto Imagini care îți taie respirația! Cum se văd din avion Lacul și barajul de la Tarnița

Imagini care îți taie respirația! Cum se văd din avion Lacul și barajul de la Tarnița
| Foto: Facebook.com/Aeroexpress
Imagini care îți taie respirația! Cum se văd din avion Barajul și Lacul de la Tarnița
Imagini care îți taie respirația! Cum se văd din avion Barajul și Lacul de la Tarnița
Imagini care îți taie respirația! Cum se văd din avion Barajul și Lacul de la Tarnița

Una dintre cele mai impresionante construcţii din Cluj se află la Traniţa şi este cel mai suplu baraj de beton în arc, cu dublă curbură, din România. Barajul Tarniţa este amplasat pe râul Someșul Cald, la aproximativ 30 de km de Cluj-Napoca.

Fotografiile de la mare înălțime au fost postate de către compania aeriană Aeroexpress, care operează zboruri Budapesta - Cluj.

Construcţia impresionantă de la Tarnița are 97 de metri înălţime şi o deschidere la coronament de 232 de metri. Barajul a fost dat în folosinţă în 1974. 

În urma barării apelor Someşului Cald, a luat naştere lacul Tarniţa ce se întinde între comunele Răşca, Mărişel şi Gilău. Lacul de acumulare are un volum de peste 70 de milioane de metri cubi şi este alimentat de apele Someşului Cald şi ale afluenţilor lui de pe un bazin hidrografic de 491 kilometri pătraţi.

Suprafaţa lacului este de 220 de hectare, iar adâncimea maximă este de peste 70 de metri. Barajul şi Lacul Tarniţa au un triplu rol. Iniţial au fost construite în scopul producerii de energie electrică, însă apa din lac este folosită şi pentru alimentarea localităţilor Cluj-Napoca şi Gilău, iar barajul are un rol important şi în oprirea viiturilor.

Acest lac este principala sursa de alimentare cu apă pentru stația de tratare Gilau, care furnizează apa potabilă și industriala a municipiului Cluj Napoca, precum și a altor localități din județul Cluj.

Comenteaza