Istoria Black Friday. Cum a apărut şi ce semnificaţie are această zi

Istoria Black Friday. Cum a apărut şi ce semnificaţie are această zi

Termenul „Black Friday”, apărut în anii '60, în SUA, marchează debutul sezonului de cumpărături pentru celebrarea sărbătorilor de iarnă.

Black Friday îşi are originile în Statele Unite şi are loc a doua zi după Ziua Recunoştinţei. Încă din 1952, această zi a marcat începutul sezonului cumpărăturilor de Crăciun, zi în care magazinele se deschideau mai devreme pentru ca oamenii să poată să îşi facă toate cumpărăturile şi ofereau promoţii avantajoase.

Istoria Black Friday are la bază termenul "black" (negru), termen ce a marcat mai multe perioade din Statele Unite precum criza din 1869, atunci când bursa a căzut din cauza economiştilor Jay Gould şi James Fisk, cei care, prin înşelăciune, au reuşit să acapareze toată piaţa de aur din State, dar şi marea criza din 1932, scrie Mediafax.

O altă poveste poate fi legată de faptul că, de obicei, mai multi muncitori "se dădeau bolnavi" a doua zi după Ziua Recunoştinţei, iar fabricile şi uzinele rămâneau în vinerea de după sărbătoare fără forţă de muncă.

Ziua de Black Friday începe încă de la primele ore ale dimineţii, site-urile magazinelor fiind luate cu asalt de cumpărătorii dornici de a prinde cele mai avantajoase reduceri. De Black Friday magazinele devin neîncăpătoare imediat după deschidere, clienţii aşteaptând în faţa lor chiar şi câteva ore. 

În România Black Friday a fost importat în anul 2011, iar de atunci, an de an, popularitatea acestuia a tot crescut, devenind cel mai aşteptat eveniment al împătimiţilor de cumpărături.

Comenteaza