Video La scărpinat, în Retezat: Baloo de România

La scărpinat, în Retezat: Baloo de România

Un demn urmaș al celebrului personaj Baloo din ”Cartea Junglei”, surprins de o cameră de filmat într-o pădure din Parcul Național Retezat.

Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara. Parcul Național Retezat National Park are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală.

În Parcul Național Retezat regăsim 108 specii de păsări și pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice, inclusiv ursul brun. Camerele Romsilva au surprins recent un exemplar de urs carpatin, la scărpinat în habitatul Parcul Național Retezat. 

"Scărpinatul urșilor de coaja arborilor are o latură practică. Pentru urși are un dublu rol, cu această ocazie scapă de paraziți și, în același timp, își marchează teritoriul, ceilați urși simțind imediat, cu simțul lor olfactiv foarte dezvoltat, mirosul lăsat pe arbori.

Urșii au centrul mirosului din creier de cinci ori mai dezvoltat decât cel al omului și mii de receptori olfactivi în zona nărilor", transmit cei de la Romsilva. 

Ursul brun (Ursus arctos) este un simbol al rezistenței, puterii și vitalității, un animal ale cărui inteligență și capacitate de adaptare i-au asigurat supraviețuirea în sălbăticie până în ziua de azi. Codrii Carpaților românești au fost secole la rândul casă primitoare pentru acest animal impresionant. Astăzi, o mare parte din urșii bruni a Europei – circa 6000 de exemplare – trăiesc pe teritoriul României.

Comenteaza