Leguma-minune din ţările nordice: întărește imunitatea şi previne cancerul

Leguma-minune din ţările nordice: întărește imunitatea şi previne cancerul

Cu o aromă dulce și delicată, această legumă întăreşte sistemul imunitar, ajută la eliberarea toxinelor din organism și contribuie la mentinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor.

Gulia, Brassica Oleracea, leguma cu un gust care aduce, pe de o parte, cu cel al verzei, iar pe de altă parte, cu cel al ridichilor, are un conţinut bogat în vitamina C și potasiu. 

Nu are colesterol şi zaharuri, este săracă în grăsimi, dar bogată în potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier, mangan şi cupru, alături de fosfor, într-o cantitate mai mică.

Întărește sistemul imunitar şi previne anemia

Gulia conţine vitamina B6, care întăreşte sistemul imunitar şi ajută la formarea hemoglobinei, iar sucul ajută la eliberarea toxinelor din organism. De asemenea, este bogată în vitamica C, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi.

Reglează nivelul de zahăr din sânge

Este recomandată diabeticilor întrucât este lipsită de zaharuri, gulia are rolul de a regla nivelul de zahăr din sânge, fapt ce o transformă într-un aliment ideal pentru diabetici.

Fortifică dinţii şi sistemul osos

Bună sursă de fosfor, mineral care are un rol esenţial în formarea şi mentinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, gulia are proprietatea de a fortifica sistemul osos. Tot datorită fosforului, contribuie la creşterea şi regenerarea ţesuturilor şi ajută la menținerea Ph-ului sângelui.

Copiilor în creştere sau celor suferind de rahitism li se recomandă să consume suc proaspăt de gulii, excelent pentru întărirea sistemului osos.

Conținut bogat de vitamina C

Gulia este îndeosebi apreciată și pentru conținutul său ridicat de vitamina C, ea conținând chiar mai multă vitamina C decât portocala, ceea ce face ca gulia să aibă proprietăți puternic antioxidante, ce ajută la menținerea tinereții pielii, dar și la lupta împotriva infecțiilor.

Previne cancerul

Studiile au arătat că un consum regulat de legume din familia crucifere, din care face parte şi gulia, contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer.

Contraindicaţii

Întrucât gulia conţine glicosinolaţo ce împiedică asimilarea iodulu de către tiroidă, guie este nerecomandată celor ce suferă de afecţiuni ale tiroidei.

Comenteaza