Paște fără chimicale. Cum poți vopsi ouăle natural, fără coloranţi

Paște fără chimicale. Cum poți vopsi ouăle natural, fără coloranţi

Ouăle roşii sunt un simbol al sărbătorilor de Paşte, iar cele mai sănătoase sunt cele vopsite natural, nu cele colorate cu chimicale.

O alternativă la vopseaua pentru ouă din comerț sunt ingredientele naturale precum cojile de ceapă, sfeclă, spanac sau niște boia de ardei. 

Iată câteva metode prin care putem obţine culori frumoase pentru ouăle de Paşte. Pentru a obţine culorile dorite trebuie să folosim ouă cu coaja albă, bine curăţate fără niciun pic de grăsime.

Dacă vrem să obţinem o nuanţă de roşu deschis, atunci vom folosi la vopsit coaja de ceapă roşie sau sfecla proaspată.

Dacă vrem să obținem un roșu cărămiziu, avem nevoie de câteva linguri cu boia, pe care o vom fierbe aproximativ  30 de minute împreună cu ouăle.

Pentru a da o culoare galbenă ouălor de Paşte, folosiți șofran. Fierbeți ouăle până obțineți nuanța dorită.

Pentru portocaliu, fierbem ouăle într-o oală în care am pus coajă de ceapă albă şi morcovi.

Pentru verde, ouăle se pot fierbe în frunze de mentă, frunze de mesteacăn sau în zeamă de spanac.

Dacă fierbem ouăle alături de  frunze de varză roşie vom coaja lor va prinde o frumoasă culoare albastră.

Cu ajutorul unei fierturi cu frunze de nuc, ceai negru sau cafea, vom putea obține ouă cu nuanțe de maro

Nu uitați să adaugăți în apa pentru vopsit și două linguri de oţet pentru fixarea culoarii. Ouale se lasă la fiert 15 minute, la foc mic. După fierbere, scoatem ouăle pe o farfurie şi le lăsăm la răcit.

Pentru obţinerea unor modele, putem folosi frunze. Iată cum trebuie să procedezi: se pun pe ou frunzele de verdeaţă (pătrunjel, mărar sau trifoi), se umezesc cu apă pentru a se lipi, iar apoi ouăle se pun într-un ciorap de nailon care se leagă la ambele capete, și se pun la fiert.

Pentru a da luciu ouălor, după ce s-au răcit, acestea se ung cu câteva picături de ulei.

Comenteaza