Foto Pericolul din Marea Neagră: curenții RIP. Ce trebuie să faci dacă te trag în larg

Pericolul din Marea Neagră: curenții RIP. Ce trebuie să faci dacă te trag în larg

Sezonul estival atrage din ce în ce mai mulți turiști pe litoral, însă puțini cunosc pericolul care pândește în apă, chiar şi aproape de mal. Anual, zeci de oameni îşi pierd viaţa în sejurul de pe litoralul autohton. 

Oamenii trebuie să fie, însă, atenți la curenții rip care se formează în apropierea țărmului, atrage atenția profesorul Florin Tătui de la Facultatea de Geografie a Universității din București. Profesorul explică cum se formează curenții rip, cum recunoști zonele periculoase și ce poți face dacă ești tras în larg, relatează Edupedu.ro.

„În cazul nefericit în care sunteți prinși de un astfel de curent rip și simțiți că sunteți trași către larg, în primul rând, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți, spuneam mai devreme că acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim în cadrul lor către larg, e adevărat – cu viteze destul de mari.

În al doilea rând, încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor către cele mai apropiate persoane sau către salvamarul de pe plajă. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului.

Întotdeauna trebuie să înotăm paralel cu plaja până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți și abia după aceea să înotăm spre plajă”, indică profesorul Tătui.

Pericolul din Marea Neagră: curenții RIP. Ce trebuie să faci dacă te trag în larg

"Trebuie să acceptăm acest lucru – că acești curenți există pe plajele românești – și de modalitățile prin care putem crește gradul de conștientizare a publicului larg în legătură cu pericolele exercitate de acești curenți și de soluțiile pe care trebuie să le aplicăm în viitorul foarte apropiat”, mai adaugă profesorul. 

Printr-o analiză complexă de recunoaștere a modelelor de formare a acestor curenți rip, pe baza imaginilor satelitare de mare rezoluție, concluzia este că din aproximativ 34 de sectoare de plajă analizate, între Năvodari și Vama Veche, totalizând aproximativ 40 km de țărm, aproximativ 55% din aceste plaje sunt afectate frecvent de curenții rip, în timp ce aproximativ 19% sunt afectate uneori de formarea acestor curenți.

Din păcate, în medie, în fiecare an, pe plajele românești ale Mării Negre, aproximativ 30 de persoane decedează din cauza înecului provocat de acești curenți rip și alte sute de persoane sunt salvate în fiecare sezon estival de către salvamari din acești curenți rip.

Comenteaza