Povestea clujeanului care a fost condamnat la 30 de ani de închisoare în Chile. Așteaptă de doi ani să se întoarcă acasă

Povestea clujeanului care a fost condamnat la 30 de ani de închisoare în Chile. Așteaptă de doi ani să se întoarcă acasă
| Foto: facebook/marius bolo

George Dan Rusu, un bărbat din Cluj a fost condamnat în anul 2004 de către autoritățile din Chile, la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Pe Facebook, profesorul Marius Balo, cel care a stat în închisoare în China timp de 8 ani, a făcut o postare despre un clujean care se află în închisoare, în Chile, de 19 ani.

„ George a fost arestat în anul 2004 în Chile și ulterior condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. Cantitatea era uriașă. Nu știu cum a ajuns implicat în așa ceva. Nu știu dacă pedeapsa pe care a primit-o este corectă sau nu. Nu sunt nici judecător nici juriu. Sunt doar un om trecut la rândul meu prin 8 ani de temniță și strigătul lui după ajutor m-a sensibilizat.

După 19 ani petrecuți în temnița chiliană, George a intrat în greva foamei în urmă cu 10 zile. De ce? Pentru că în urmă cu doi ani, în luna martie 2021, Tribunalul Cluj i-a admis cererea de transfer în România, pentru a își ispăși aici, într-un penitenciar românesc, restul de pedeapsă. Nu a mai venit însă nimeni după el. Așteaptă de doi ani de zile să fie adus în țară.”, relatează Marius Bolo.

În anul 2009, un tribunal Chile, l-a condamnat pe George la 25 de ani de închisoare sub acuzația de trafic de droguri. Acesta făcea parte dintr-o bandă formată din cinci persoane.

Marius Bolo i-a luat apărarea: „Situația lui cu transferul seamănă izbitor cu a mea. Și transferul meu a fost aprobat și nici în cazul meu nu a mai venit nimeni după mine. Am tot așteptat doi ani de zile până mi s-a terminat sentința.

Am avut noroc că mi s-a terminat însă George mai are 11 ani de executat. Nu cere să fie eliberat ci doar să beneficieze de acest drept pe care îl are un cetățean român întemnițat într-o țară străină. Să fie adus acasă. Este dreptul lui. În cazul meu s-a adus ca scuză pandemia, în cazul lui se pare că nu există nicio scuză.

Îmi pun totuși o întrebare. Întrebarea este dacă sunt eu oare mai bun sau mai rău decât George. Nu-mi pot imagina faptul că el a petrecut deja 19 ani acolo, de aproape trei ori mai mult timp decât am petrecut eu. Cum poate un om să reziste mental atât de mult timp într-un asemenea loc? Nu-mi pot da seama, nici măcar să încerc să îmi imaginez nu pot.”

În anul 2021, Curtea de Apel Cluj a aprobat transferul lui George Rusu în România, unde urma să execute restul de pedeapsă, însă până astăzi acest lucru nu s-a întâmplat.

„Oare cum ar fi însă dacă nu m-aș întreba nimic și aș încerca să îl văd pe acest om așa cum e, un suflet care are nevoie de ajutor, un om ca și mine și ca oricare dintre noi. Cu acest gând am mers în urmă cu trei zile să îl întâlnesc pe avocatul lui, un renumit avocat clujean care îi este rudă și care, atenție, l-a și botezat. Am fost să îl implor pentru viața lui George Rusu. Domnul avocat refuză însă să se implice. Preferă să îl lase să moară. Nu pot, oricât aș încerca să îmi explic, o asemenea reacție.

Poate dânsul știe ceva ce eu nu știu. Eu știu doar că acest om, despre care doar de curând am aflat că există, are nevoie de ajutor. Al meu, al lui, al nostru. Ce să fac? Să fac și eu ca și avocatul sau ca și preotul care a trecut pe lângă cel care era căzut pe cale? Sau să fac precum samariteanul? Să mă opresc și să-i bandajez rănile sau să trec dezgustat și în grabă pe cealaltă parte a drumului, ca nu cumva să-mi murdăresc pantofii imaculați în sângele lui?

Îmi dau seama că nu am de ales. Am, dacă stau să mă gândesc, însă nu pot concepe cum ar fi să aleg alternativa. Dacă eu nu rostesc acum, răspicat și tare, numele lui George Rusu atunci toată suferința prin care am trecut timp de 8 ani de zile este egală cu zero. Toată strădania acelor ani atât de grei este egală cu zero. Toată lupta, toate lacrimile pe care le-am vărsat. Dacă nu acționez acum, atât cât pot, înseamnă că nu s-a prins nimic de mine, că n-am învățat nimic din toate acelea. Nu pot să fac așa ceva! N-am așadar de ales! Mai bine să mor decât să nu fac nimic! Fac cât pot, strig numele lui George Rusu! Aduceți-l acasă pe George Rusu!” a concluzionat clujeanul pe Facebook.

Comenteaza