România a trecut la ora de iarnă. Cum ne afectează organismul schimbarea orei și ce e bine să facem

România a trecut la ora de iarnă. Cum ne afectează organismul schimbarea orei și ce e bine să facem

Duminica aceasta este cea mai lungă zi din acest an, va avea 25 de ore, după ce noaptea trecută ceasurile s-au dat înapoi cu o oră, astfel că ora 04:00 a devenit ora 03:00. 

În această dimineață ne-am bucurat de o oră în plus de somn, deoarece ceasul s-a dat înapoi cu o oră. Totuși, specialiștii spun că această schimbare cere adaptare și ne poate afecta o perioadă. Modificarea orei, mai spun aceștia, poate veni la pachet cu nervozitate, depresie și chiar stare de oboseală.

Mai mult, un studiu din 2012 la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului este afectată. Efectele benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău decât atunci când dormeau mai puţin.

"Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă acelora care au probleme cu somnul, dar şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare", a explicat Colin Espie, fondatorul Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

Profesorul a arătat că, totuși, calitatea somnului scade semnificativ odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, iar procesul se accentuează pe măsură ce se instalează iarna.

Potrivit studiilor, principalele efecte negative ale sănătății provocate de schimbarea orei sunt:

  • tulburări de somn;
  • oboseală;
  • nervozitate;
  • creșterea nivelului de stres;
  • lipsa concentrării;
  • depresie;
  • apariția asteniei de toamnă.

Adaptarea organismului la schimbarea orei durează aproximativ o săptămână, arată experții. Respectarea programului de somn și mișcare în aer liber ajută la sincronizarea ceasului biologic cu noua oră.

Comenteaza