Românii vorbesc mult la telefon. Cu 4% mai mult ca anul trecut

Românii vorbesc mult la telefon. Cu 4% mai mult ca anul trecut
Doar în primul semestru al anului românii au vorbit aproape 36 de miliarde de minute la telefonul mobil, în creștere cu 4% față de perioada similară a anului trecut, deși numărul utilizatorilor activi de telefonie mobilă din România a rămas la același nivel ca în prima jumătate din 2015.

Potrivit celor mai recente date statistice, publicate marți de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), un utilizator român vorbește la mobil, în medie, 4 ore și 21 de minute într-o lună, cu 8 minute mai mult decât media înregistrată în primul semestru al anului 2015, prin urmare traficul total efectuat de către aceștia a crescut cu 4%, în primul semestru din 2016, față de primul semestru din 2015, până la aproape 36 de miliarde minute.

Cei mai "vorbăreţi" sunt abonații persoane fizice, aceștia înregistrând un trafic mediu lunar de 5 ore și 49 de minute, persoanele juridice care dețin un abonament  vorbesc, în medie, 4 ore și 12 minute), iar utilizatorii de cartele preplătite consumă, în medie, lunar 3 ore și 26 de minute.

Se constată o scădere a numărului de mesaje SMS utilizate în România, în primul semestru al acestui an fiind trimise peste 9,5 miliarde de mesaje acest tip, cu aproape 6% mai puține față aceeași perioadă a anului 2015, iar aproape 80% dintre acestea fost trimise în propria rețea. Media de SMS-urilor trimise de un utilizator a fost de 69 de mesaje SMS/lună în prima jumătate a anului, relatează agerpres.ro.

"Numărul de utilizatori activi de telefonie mobilă din România stagnează la 30 iunie 2016 la același nivel ca la sfârșitul primului semestru din anul 2015 - 22,6 milioane de utilizatori. Este, însă, de remarcat faptul că numărul de utilizatori pe bază de abonament a continuat să crească până la 11,1 milioane, cu 9% anual, în timp ce numărul cartelelor preplătite active a scăzut, ajungând la 11,5 milioane. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 de locuitori a ajuns la 114,3% la jumătatea anului 2016", precizează ANCOM într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES.

Şi în cazul serviciilor de telefonie mobilă în roaming, datele ANCOM relevă faptul că traficul de voce continuă să înregistreze și pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2016 o creștere semnificativă, de 37,5%, față de aceeași perioadă a anului 2015, atingând aproape 685 de milioane de minute, din care 222 milioane au fost apeluri efectuate și 463 milioane apeluri primite. Totodată, în timp ce traficul de mesaje SMS trimise în roaming a înregistrat o creștere de aproximativ 9%, până la 66 de milioane de mesaje, față de aceeași perioadă a anului trecut, consumul serviciilor de date în roaming a continuat creșterile înregistrate în ultima perioadă, atingând valoarea de 387.000 GB, în prima jumătate a acestui an.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru primul semestru al anului 2016 a fost realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de către furnizorii activi de servicii de comunicații electronice care au desfășurat activități comerciale în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2016.

 

,

Comenteaza