Românilor le cam place să "tragă la măsea". Un top inedit arată de câte ori s-ar fi îmbătat anul trecut
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Ian 2021, 22:58
- Life
- Ascultă știrea
O agenție independentă de cercetare a făcut un studiu prin care a dezvăluit de câte ori s-ar fi îmbătat, în medie, cetățenii câtorva zeci de state. O altă cercetare a arătat și că românii preferă berea.
Potrivit agenției londoneze Global Drug Survey (GDS), pe primul loc în topul țărilor ai căror cetățeni s-au îmbătat de cele mai multe ori, în anul 2020, s-au situat scoțienii, cu o medie de 33,8 de dăți. Pe podium au urmat englezii, cu 33,7, și australienii, cu 31,3. Această cercetare se bazează pe răspunsurile pe care le-au dat la chestionare peste 100.000 de oameni din lume, dintre care 66% au fost bărbați, iar 38% au absolvit cel puțin o facultate.
În acest clasament, România s-a situat pe locul 27, transmite Impact.ro. Conform studiului, românii s-ar fi îmbătat, în medie, de 14,1 ori pe parcursul anului trecut. Țara noastră a depășit în top state ca: Spania (14), Italia (11,7), Mexic (10), Portugalia (9,3) şi Columbia (6,5). Însă, a fost întrecută, de exemplu, de Polonia (16) și Ungaria (15,8). În plus, 15% dintre români nu s-ar fi îmbătat deloc în anul 2020. La acest capitol, portughezii au fost campioni, 54% dintre cei care au participat la cercetare declarând că n-au ajuns în stare de ebrietate, anul trecut.
Totuși, un alt studiu a arătat că România se află pe locul cinci într-un top al țărilor cu cei mai mulți consumatori de alcool. Înaintea țării noastre se află Belarus, Republica Moldova, Lituania și Rusia. Compania de cercetare Reveal Marketing Research a stabilit și ce tipuri de băuturi alcoolice preferă să consume românii.
Astfel, conform cercetării, în România se consumă în special bere. Aproape o treime dintre cetățenii țării preferă acest tip de băutură alcoolică, mai ales că merge de minune alături de mici, cârnați și carne la grătar. Apoi, în topul preferințelor românilor urmează vinul – primul în preferințele femeilor din țară, după care cidrul și abia apoi băuturile spirtoase.
Pentru 44% dintre români, principalul criteriu în funcție de care aleg ce băuturi alcoolice consumă este prețul. Aceștia alocă în medie 15 lei pe săptămână pentru tărie. Însă, în ciuda faptului că România este renumită pentru palincă și țuică, tăria este consumată de puțini cetățeni, iar cei care o consumă au, în general, peste 45 de ani.
De asemenea, acest studiu a arătat că aproape 20% dintre români își pregătesc băuturile alcoolice acasă, iar un procent similar o primesc de la rude sau de la prieteni care se îndeletnicesc cu așa ceva sau cumpără ca să le ofere cadou.