Salata de boeuf, inventată de un belgian pentru mesenii de la Moscova, preferata românilor de Crăciun

Salata de boeuf, inventată de un belgian pentru mesenii de la Moscova, preferata românilor de Crăciun

Ştiaţi că "salata de boeuf" NU este un preparat franțuzesc, deşi termenul „boeuf” provine din limba franceză şi înseamnă „vită”, iar bucătarul care a inventat-o gătea pentru un hotel din Moscova?

Salata de boeuf se pare că a fost inventată de către Lucien Olivier, un bucătar belgian cunoscut prin anii 1860 pentru preparatele sale delicioase pe care le pregătea în bucătăria hotelului Hermitage din Moscova, potrivit historia.ro.

Salata concepută de Olivier şi devenită emblema gastronomică a hotelului moscovit diferă pe ici-pe colo, prin părţile neesenţiale, de salata de boeuf aşa cum o ştim noi. 

Bucătarul belgian at fi păzit cu polonicul şi tocătorul celebra reţetă astfel că astăzi nu ştim decât că ea conţinea limbă de viţel, fazan, caviar, salată, crustacee (crabi, de regulă), capere şi raţă afumată, pe lângă multe altele. Ca dressing, bucătarul folosea un tip de maioneză din oţet, muştar şi un tip de ulei provensal, însă reţeta nu e cunoscută nici azi.

Cum spionajul era în floare şi pe vremea aceea, tocmai unul dintre ajutoarele lui Olivier, bucătarul Ivan Ivanov, a încercat să fure reţeta şi, profitând de faptul că şeful său a părăsit laboratorul unde obişnuia să pregătească în singurătate condimentele salatei, s-a strecurat înăuntru, notându-şi o parte din ingredientele recunoscute. Pentru a-şi exploata recentele informaţii sau poate de frică, Ivanov şi-a dat ulterior demisia de la Hermitage şi s-a angajat la concurenţă, la Hotel Moskva. 

Însă cei care au făcut însă salata de boeuf celebră şi au exportat-o peste mări şi ţări au fost tocmai românii, nu belgienii sau ruşii. Salata românească nu este nici pe departe atât de complexă pe cât se pare că era salata Olivier, dar este delicioasă şi mulţi străini au devenit dependenţi de ea.

Inovaţia-cheie a salatei de boeuf româneşti (care, în ciuda numelui, nu e mai niciodată cu carne de vacă) este adăugarea murăturilor:
Se fierb mazărea, cartofii şi morcovii (unii pun şi ţelină).
Apa din vas se aruncă (sau se păstrează pentru supe) şi se aşteaptă ca legumele să se răcească.
Apoi se taie cubuleţe. La fel şi murăturile (castraveciori şi gogoşari).
Se adaugă maioneză (cei cu stomacul tare pot pune şi muştar clasic sau uşor picant pentru a tăia din efect).
Se face o formă ornată cu maioneză, fâşii de castraveciori şi gogoşari muraţi, măsline şi eventual sferturi sau jumătăţi de ouă.
Salata se pune apoi la rece, unde se ţine câteva ore. Poftă bună!

Sursa foto: https://ideideretete.net/ 
medalion: https://marieblive.com/olivier-lucien-az-challenge/

Comenteaza