Soluții personalizate pentru infertilitatea masculină: Abordări moderne în diagnostic și tratament
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Iun 2024, 14:01
- Life
- Ascultă știrea

Infertilitatea masculină în cuplu duce la incapacitatea femeii de a obține o sarcină clinică după 12 sau mai multe luni de act sexual regulat neprotejat.
Aceasta este adesea asociată cu funcția afectată a testiculelor și se poate manifesta prin deteriorarea parametrilor spermatozoizilor. Factorul masculin este problema căsătoriilor infertile, în 50% din cazuri.
În prezent, oamenii pot apela la medici specialiști în Obstetrică și Ginecologie, în clinici de infertilitate, în scopul de a discuta despre infertilitatea la bărbați și infertilitatea la femei. În cazul femeilor cu probleme de fertilitate apar simptome clare, ce pot fi dificil de suportat, astfel că ele decid să meargă la medic pentru tratament.
Semne de infertilitate la bărbați
Despre infertilitatea la bărbați s-a spus că ar putea produce anumite probleme de sănătate și simptome, precum:
Dezvoltarea unor formațiuni neobișnuite la testicule
Apariția problemelor de erecție, de ejaculare
Inflamația testiculelor provocată de epididimită sau orhită
Testicule micșorate, scăderea libidoului
Senzația de durere în testicule
Nevralgia care afectează nervii de sensibilitate testiculară
Infecțiile bacteriene la prostată și vezica urinară care duc la tumefierea testiculului.
Astfel de probleme sunt un subiect tabu în ziua de azi. De regulă, bărbații ezită să vorbească deschis despre problemele de sănătate sau despre tulburările lor emoționale. Problemele de potență masculină și infertilitatea masculină sunt considerate subiecte tabu.
În general, bărbatul ignoră faptul că problemele sale de infertilitate pot fi o manifestare a unor patologii mai grave. El crede că prin tehnicile de reproducere asistată din prezent – precum fertilizarea in vitro (FIV) – se obține ușor o sarcină, iar un spermatozoid este suficient la o femeie, pentru a avea un copil.
În prezent, progresul ştiinţific şi cel tehnologic fac posibilă concepția și rezolvarea unor porbleme de fertilitate, prin diverse tratamente şi metode avansate. Acestea sunt recomandate de medicii specialiști în clinicile de fertilizare in vitro. Cele mai populare proceduri sunt inseminarea artificială (intrauterină) și fertilizare în vitro (FIV).
Îmbunătățirea fertilității masculine
Când vine vorba despre fertilitate, calitatea spermei și numărul de spermatozoizi sunt factori esențiali pentru majoritatea bărbaților.
Principalele tratamente pentru infertilitatea la bărbați sunt:
Terapia hormonală pentru creșterea numărului de spermatozoizi
Vasoepididimostomia, inversarea vasectomiei
Recuperarea spermatozoizilor
Aportul de vitamine, minerale și acid folic.
De asemenea, se recomandă renunțarea la fumat, alcool, realizarea de exerciții fizice și de urmat o dietă echilibrată pentru a combate obezitatea și a avea un corp sănătos.
Prin metoda de inversare a vasectomiei se reconectează canalul deferent; acesta fiind tubul din scrot prin care trece sperma. Prin vasoepididimostomie se rezolvă blocajele din canalul deferent, iar capetele tubului sunt reconectate. În unele cazuri mai dificile, se face recuperarea spermatozoizilor, printr-o biopsie a testiculului (prin care se găsesc spermatozoizii).
Acidul folic este important pentru sănătatea bărbaților. Acest nutrient aduce mari avantaje, precum:
Îmbunătățește calitatea spermei și calitatea genetică
Sporește șansele de concepție reușită în cuplu
Are acțiune benefică asupra organismului.
Acidul folic contribuie la procesul de spermatogeneză, menține sănătatea spermei, ajută la producerea de spermatozoizi sănătoși. Prin aportul de acid folic crește potențialul de fertilitate.
În cazul bărbaților cu o lipsă de nutrienți în corp, medicii recomandă doze adecvate de acid folic pe zi și suplimente de minerale și vitamine. Surse naturale de acid folic sunt: citricele, bananele, spanacul, nucile, cerealele, fasolea, varza kale și alte legume cu frunze verzi.
Și exercițiile fizice pot îmbunătăți sănătatea spermei și pot menține o stare optimă de sănătate. Dintre acestea, cele mai indicate sunt: înot, jogging, în general exerciții aerobice care cresc volumul spermei și îmbunătățesc motilitatea spermatozoizilor.
Dacă se efectuează exerciții fizice, timp de minim 30 de minute pe zi, se îmbunătățește circulația sângelui și se normalizează nivelul hormonilor în organism. Asta contribuie la normalizarea producției de spermă. De asemenea, pentru producția de spermă, un efect bun îl are creșterea nivelului de testosteron obținut prin antrenamentul de forță de nivel mediu, fără a exagera cu ridicarea intensă de greutăți.