Statuia Donath, uitată de clujeni. Legenda ciobanului care a salvat Clujul
- Scris de Ziua de Cluj
- 13 Mar 2021, 15:55
- Life
- Ascultă știrea
Fotografiile cu una dintre statuile importante pentru istoria Clujului, postate pe reţelele de socializare, au readus în actualitate legenda ciobanului Donath.
„O statuie uitată de mulți clujeni este statuia aflată pe Dealul Hoia. Este vorba de statuia ciobanului Donath, care conform legendei se afla pe pășune, cu oile, pe Dealul Hoia, în momentul în care a observat cum o mare armată turcească, ce venea dinspre pașalâcul Oradiei, se apropia de Cluj.
Turcii au hotărât să sape o trecătoare în dealul Hoia, "tăietura turcului", pentru a abate cursul Someșului. Astfel, locuitorii orașului ar fi rămas fără apă și ar fi fost nevoiți să se predea. Dar ciobanul a avertizat şi clujenii s-au mobilizat și au reușit să îi alunge pe turci, iar în cinstea ciobanului care a salvat Clujul ei ar fi ridicat această statuie. După documente, între anii 1735/1740. Recent a fost restaurată”, a scris un clujean pe grupul Amintiri din vechiul Cluj.
Legenda uitată a ciobanului Donath
Statuia ciobanului Donath reprezintă unul dintre cele mai vechi monumente publice clujene, fiind și singura statuie din România a Sf. Donatus. Acesta e sărbătorit pe 7 august și este protectorul viticulturilor, vinului și viței de vie, precum și apărător împotriva furtunilor, fulgerelor și a grindinei.
Istoricii citaţi de cluj.com atrag astfel atenția asupra faptului că statuia îl reprezintă pe unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți ai iezuiților din secolul al XVIII-lea, și nu este un omagiu adus ciobanului salvator din legendă. Tudor Sălăgean, istoric și director la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, menționează în volumul „Povești despre Cluj” (Ed. Școala Ardeleană, 2015) faptul că legenda își are bazele în două repere istorice reale: faptul că statuia era amplasată inițial pe culmea Dealului Hoia şi că există o trecătoare ce străbate acest deal, ce poartă numele de Tăietura Turcului.