Studiu: Pastilele cu multivitamine nu ne ajută să trăim mai mult, dimpotrivă

Studiu: Pastilele cu multivitamine nu ne ajută să trăim mai mult, dimpotrivă

Un studiu semnificativ, care a implicat aproape 400.000 de adulţi, a descoperit că administrarea zilnică de multivitamine nu extinde durata de viaţă şi poate chiar prezenta riscuri pentru sănătate.

Realizat de cercetători de la Institutul Naţional de Cancer din Maryland, SUA, studiul a examinat datele adunate din trei studii majore din SUA, toate lansate în anii 1990. Cercetarea a inclus peste 390.000 de adulți în general sănătoși, care au fost urmăriți mai mult de 20 de ani, pentru a evalua impactul utilizării zilnice a multivitaminelor asupra ratei mortalităţii.

Multivitaminele nu contribuie la creşterea longevităţii

Contrar credinţei populare, studiul a concluzionat că multivitaminele nu contribuie la creşterea longevităţii. În schimb, utilizatorii au prezentat un risc uşor mai mare de mortalitate, cu o creştere de 4% a deceselor timpurii observată în primii ani de urmărire. Această descoperire neaşteptată pune sub semnul întrebării percepţia comună conform căreia multivitaminele oferă beneficii protectoare pentru sănătate şi evidenţiază potenţialele riscuri asociate cu utilizarea lor, scrie The Guardian.

Deşi beta-carotenul din surse alimentare naturale oferă protecţie împotriva cancerului, suplimentele de beta-caroten pot creşte riscul de cancer pulmonar şi boli de inimă, ceea ce sugerează că aceste suplimente ar putea să nu conţină toate elementele esenţiale. În acelaşi timp, fierul adăugat în multe multivitamine poate duce la un exces de fier, crescând riscul de boli cardiovasculare, diabet şi demenţă.

Consumul de multivitamine este răspândit. În Marea Britanie, aproape jumătate dintre adulţi iau suplimente alimentare în mod regulat, contribuind la o piaţă internă evaluată la peste jumătate de miliard de lire sterline anual. În mod similar, o treime dintre adulţii din SUA folosesc multivitamine, reflectând o piaţă globală în valoare de zeci de miliarde de dolari. În ciuda popularităţii lor, studiul întăreşte scepticismul în creştere cu privire la eficacitatea multivitaminelor în prevenirea bolilor şi promovarea sănătăţii pe termen lung.

Dr. Neal Barnard, profesor adjunct la Universitatea George Washington a subliniat că, deşi vitaminele au o semnificaţie istorică în tratarea deficienţelor – cum ar fi prevenirea scorbutului cu vitamina C – utilizarea lor de rutină nu echivalează cu o viaţă mai lungă. El a remarcat că, deşi anumite vitamine pot fi utile pentru condiţii specifice, cum ar fi încetinirea degenerescenţei maculare legate de vârstă, promisiunea generală a multivitaminelor rămâne neconfirmată de dovezile ştiinţifice.

Duane Mellor, dietetician şi lector senior la Şcoala Medicală Aston, a subliniat că multivitaminele nu pot înlocui o dietă echilibrată:

„Nu este surprinzător să vedem că acestea nu reduc semnificativ riscul de mortalitate. Un supliment de vitamine și minerale nu va remedia singur o dietă nesănătoasă, dar poate ajuta la acoperirea nutrienților dacă nu se pot obține din alimente. Un exemplu în acest sens ar putea fi vitamina D, luată ca supliment iarna sau vitamina B12, în cazul veganilor.”

Comenteaza