Studiul care ar trebui să te pună pe gânduri: Alimentele nesănătoase modifică creierul şi comportamentul

Studiul care ar trebui să te pună pe gânduri: Alimentele nesănătoase modifică creierul şi comportamentul

Un studiu recent dezvăluie efectele alimentelor nesănătoase asupra creierului.

Cercetătorii au descoperit că dietele bogate în calorii, zaharuri şi grăsimi modifică funcţiile creierului şi influenţează comportamentele de căutare a alimentelor, mai ales la şoarecii predispuşi la obezitate, conform psypost.org.

Studiul, publicat în revista Neuropharmacology, a folosit şobolani crescuţi selectiv pentru a fi predispuşi sau rezistenţi la obezitate.

Animalele au fost împărţite în trei grupuri: unele hrănite cu mâncare standard, altele cu acces la junk food, iar al treilea grup a primit junk food urmat de o perioadă de privare, arată Mediafax.

Dieta nesănătoasă a inclus un amestec de chipsuri, fursecuri, Nesquik şi unt de arahide, imitând o dietă umană bogată în calorii şi grăsimi.

Cercetătorii au efectuat experimente comportamentale şi studii electrofiziologice pentru a evalua motivaţia şobolanilor de a căuta hrană şi modificările la nivelul creierului.

Rezultatele au arătat că şobolanii predispuşi la obezitate, după o perioadă de privare de junk food, au prezentat o motivaţie crescută de a căuta alimente.

În contrast, şobolanii rezistenţi la obezitate nu au manifestat schimbări semnificative în comportamentul de căutare a hranei.

Studiile asupra creierului au relevat modificări în transmisia neuronală în nucleul accumbens, o regiune cheie implicată în sistemul de recompensă, la şobolanii predispuşi la obezitate.

Aceste modificări au fost specifice conexiunilor dintre cortexul prefrontal medial şi nucleul accumbens.

Constatările sugerează că o istorie de consum de junk-food şi privarea ulterioară pot duce la modificări neuronale şi comportamentale semnificative, în special la persoanele predispuse la obezitate.

Comenteaza