Topul celor mai dăunătoare alimente ultraprocesate, stabilit de americani. Îți scurtează viața

Topul celor mai dăunătoare alimente ultraprocesate, stabilit de americani. Îți scurtează viața

Dacă a mânca bine îţi poate prelungi viaţa, a mânca prost o poate scurta. Este concluzia unui studiu ştiinţific impresionant, prezentat recent la întâlnirea anuală a Societăţii Americane pentru Nutriţie de la Chicago.

Potrivit studiului Societăţii Americane pentru Nutriţie de la Chicago, o dietă bogată în alimente ultraprocesate creşte riscul de deces şi specialiștii spun că două categorii din astfel de alimente ar trebui limitate în mod special.

Descoperirea este rezultatul a 30 de ani de cercetare, care au implicat 540.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 71 de ani. Autorii au observat că persoanele care consumau cantităţi mai mari de alimente foarte procesate au un risc mai mare de deces din cauza unor boli precum diabetul şi bolile de inimă. Interesant este că nu toate alimentele ultraprocesate par să aibă acelaşi impact, realatează Mediafax.

Erikka Loftfield, cercetătorul principal al studiului, subliniază următoarele: carnea foarte procesată (cum ar fi würstel, cârnaţii şi mezelurile) şi băuturile carbogazoase sunt asociate în special cu riscul de mortalitate. Nu este surprinzător că ghidurile alimentare ale mai multor ţări recomandă deja limitarea acestor alimente.

Pentru a clasifica nivelul de procesare a alimentelor, cercetătorii au folosit diverse strategii, inclusiv analiza detaliată a chestionarelor de frecvenţă a consumului de alimente şi sistemul de clasificare NOVA, care clasifică alimentele în patru grupe, în funcţie de gradul lor de procesare.

Un aspect-cheie al acestor tipuri de studii este că iau în considerare alţi factori care ar putea influenţa rezultatele. În acest caz, de exemplu, au fost luate în considerare şi variabile precum fumatul şi obezitatea, care pot creşte riscul de deces.

După cum susţine Dr. Loftfield, aprovizionarea cu alimente şi preferinţele alimentare din Statele Unite, unde a fost efectuat studiul, s-au schimbat semnificativ din anii 1990 până în prezent. Dar datele care au apărut, cu toate limitările cazului, adaugă o piesă importantă puzzle-ului complex al nutriţiei umane şi a relaţiei dintre alimentele procesate şi bunăstare.

Comenteaza