Tradiții și obiceiuri de Ziua Morţilor, sărbătoarea care aduce lumină în cimitire
- Scris de Ziua de Cluj
- 31 Oct 2023, 20:23
- Life
- Ascultă știrea
Credincioşii catolici, greco-catolici, ortodocşi, protestanţi şi reformaţi din Ardeal celebrează în fiecare an, pe 1 noiembrie, "Ziua Morţilor" sau "Luminaţia”.
Potrivit tradiţiei, cimitirele sunt luminate, în această zi, de lumânările aprinse pentru cei morţi. Este o zi a aducerii aminte, a reculegerii şi rugaciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.
Luminaţia sau Ziua Morţilor este o sărbatoare de origine celtică adusă de catolici. În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană şi cele Protestante, sărbatoarea Tuturor Sfinţilor se ține în ziua de 1 noiembrie, după calendarul gregorian, iar în bisericile orientale, cele Ortodoxe și cele Greco-Catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sarbatorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean.
În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților.
De aici provine obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori și coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților.
Tradiţia spune că, în noaptea Luminaţiei, porţile dintre cele două lumi se deschid şi doar acum cei plecaţi dintre noi pot veni să ne viziteze, arată crestinortodox.ro.
Chiar dacă este sarbatoare catolică, Ziua Morţilor este celebrată şi de preoţii ortodocşi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul celor morţi.
O altă celebrare a celor morţi vine din credinţa populară a romanilor, care se ţine în noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie, cunoscută sub denumirea de Noaptea Sfântului Andrei, când cei vii încearcă să se apere de strigoi ungând uşile şi ferestrele cu usturoi.
De "Luminaţie", credincioşii merg la cimitir, la mormintele rudelor unde se roagă, pun flori, candele şi lumanari, ceea ce face ca cimitirele să fie scăldate, în acea noapte, în lumină.